perjantai 29. tammikuuta 2016

Taitaja 9 kilpailut

Olimme torstaina 28.1 opastamassa Taitaja 9 -kilpailussa. Jokainen sai oman joukkueensa josta tuli huolehtia eli viedä heidät paikasta toiseen ja kannustaa heitä kisoissa. Joukkue jota minä opastin pääsi suoraa alkueristä välieriin mutta ei kuitenkaan sieltä jatkanut finaaliin. Mun mielestä meille olisi pitänyt kertoa enemmän mitä pitää tehdä ja vaikka näyttää etukäteen kaikki paikat mihin heidät pitää viedä mutta silti oli tosi kiva päivä ja mulla ainakin oli hauskaa vaikka kaikki ei onnistunutkaan ihan täydellisesti :)

                                           
                              
                              

maanantai 25. tammikuuta 2016

Matkamessut 2016

Oltiin perjantaina 22.1 matkamessuilla Helsingin messukeskuksessa. Lähettiin aamulla kovassa pakkasessa bussilla kohti Helsinkiä ja päästiin perillekkin asti. Kiertelimme Janetan, Miisan ja Jennan kanssa yhdessä messuilla. Messut olivat kivat ja meillä ainakin oli ihan hauskaa. Messuilla oli paljon eri maiden pisteitä ja myös paljon suomen kaupunkien pisteitä, eniten tykkäsin Rovaniemen pisteestä. Mielestäni aikaa oli ehkä vähän liikaa koska viimeiset tunnit olivat aika tylsiä kun kaikki paikat oli jo kierretty, Toivottavasti menemme messuille myös ensivuonna :)


                                         
                                                  
                                       
                                                                                                                                                                                                                                        
                                        

perjantai 8. tammikuuta 2016

Erityisruokavaliot- tehtävä

1. A) Keliakia 

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöille joilla on perinnöllinen alttuis taudille. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio, vain ihokeliakiassa voidaan käyttää alussa lääkkeitä. Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan venhä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla, hirssillä sekä gluteenittomalla kauralla.

B) Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on suomalaisten keskuudessa varsin yleinen. Laktoosin eli maitosokerin sietöhäiriö tarkoittaa että laktoosi ei metaboloidu eli pilkkoudu ruuansulatuskanavassa. Laktoosi-intoleranssissa ihmisen laktoosia hajottavan entsyymin toiminta on heikentynyt. Laktoosia esiintyy vain maitotuotteissa joten niiden nauttiminen laktoosi-intoleransseille tuo oireita. Yleisimpiä oireita ovat vatsan turvotus, vatsakivut ja ripulointi. Tutkimuksissa on todistettu että suurin osa laktoosi-intoleransseista sietää haitatta noin lasillisen tavallista maitoa. Laktoosi-intoleranssit voivat käyttää tuotteita josta laktoosi on hävitetty joko osittain (HYLA, Into) tai kokonaan (laktoosittomat maidot ja piimät) ja entsyymivalmisteita joita voidaan lisätä juomiin laktoosin hajottamiseksi.

C) Diabetes 

Diabetes on joukko erilaisia sairauksia joille on yhteistä se että veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Diabeteksen kaksi muotoa ovat tyypin 1 (nuoruustyyppi) diabetes ja tyypin 2 (aikuistyyppi) diabetes. Diabetekessä haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Suomessa on n. 50 000 typpin 1 diabeetikkoa ja n. 250 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Diabeetikolle suositellaan samanlaista monipuolista ja terveellistä ruokavaliota kuin muillekkin. Sen tulisi sisältää runsaasti kuitupitoisia ruokia esim. kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla makeutettuja tuotteita mutta runsas sokerin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa verensokerin nousua.

2. A) Vegaani

Vegaani on henkilö joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta esim. lihaa, kalaa, kanaa, munia ja maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään osta eläinperäisiä vaatteita kuten nahkaa ja villaa. Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat yleensä suurin syy veganismin omaksumiseen. Ekologiset syyt puolestaan ovat tärkein seikka.

B) Vegetaristi

Vegetaristi on kasvissyöjä eli jättää punaisen lihan pois ruokavaliostaa. Osa kasvissyöjistä hyväksyy ruokavalioonsa maitoa, munia tai kalaa. Punaisella lihalla tarkoitetaan sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä niitä sisältäviä elintarvikkeita kuten pekoni, meetvurstit, kinkut, salamit, makkarat, nakit ja lihapullat. Vegetaristien tulee korvata lihan sisältämät tärkeät ravintoaineet proteiinipitoisilla kasviksilla ja soijatuotteilla. Proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen lisäksi vegetaristien tulee huolehtia myös eri vitamiinien, raudan ja kalsiumin saannista.