perjantai 23. syyskuuta 2016

Kulttuuritehtävä Kiinasta

Uskonnot 

Kiinan suurimmat uskonnot ovat taolaisuus, kunfutselaisuus ja buddhalaisuus. Näistä uskonnoista käytetään usein termiä "Kiinan kolme tietä". Taolaisuus ja kunfutselaisuus ovat syntyneet Kiinassa, ja buddhalaisuus on peräisin Nepalista. Myös kristinusko ja islam ovat eläneet Kiinassa jo pitkään.

Väestö 

Kiina on yksi maailman väkirikkaimmista maista, siellä asuu n. 1,4 miljardia ihmistä. Valtaosa (91,5%) kiinan kansalaisista on han-kiinalaisia, loput 8,5% eli yli 90 miljoonaa ihmistä, edustaa n. 55 etnistä vähemmistöä. Suurimmat etniset vähemmistöt kiinassa ovat mongolit, mantsut, tiibetiläiset ja hui-kiinalaiset. Näistä ryhmistä tiibetiläiset kuuluvat buddhalaisten uskontoon.

Kansalliset juhlapäivät

Kiinassa on monia erilaisia kansallisia juhlapäiviä mutta tärkeimmät niistä ovat kiinalainen uusivuosi (Chinese New Year, Chun Jie) jota juhlitaan tammi-helmikuussa, työn päivä 1.5. (Labour Day, Lao Dong Jie) ja Kiinan kansallispäivä 1.10 (National Day, Guo Qing Jie). Nämä kaikki juhlapäivät ovat kiinassa yleisiä vapaapäiviä. Suurin osa kiinalaisista juhlista vietetään kuukalenterin mukaan.






Arvot
Perinteiset kiinalaiset arvot sisältävät rakkautta ja kunnioitusta perhettä ja vanhempia kohtaan. Rehellisyys, uskollisuus, nöyryys, kärsivällisyys, sitkeys, kova työ, ystävyys, sitoutuminen koulutukseen, usko järjestykseen ja vakauteen ovat tärkeitä.

Suhtautuminen työhön
Kiinalaiset tekevät töitä kuusi päivää viikossa, työmatkat ovat yleensä pitkiä, työpäivät ovat pitkiä, lomat lyhyitä ja ylityöt ovat ongelma

Aikakäsitys
Kiinalainen aikakäsitys on syklinen eli uskotaan uudelleensyntymiseen, asiat toistuvat, tulevaisuus on vanhan toistoa ja toimitaan luonnonilmiöiden ja sosiaalisten tapahtumien, ei ajan perusteella.

Tilakäsitys
Kiinassa eri sukupuolten välistä kosketusta harvoin tapahtuu, ellei ole pariskunta, mutta samaa sukupuolta olevien kosketus taas on vapaampaa kuin Suomessa.

Maskuliinisuus/Feminiinisyys
Kiina on vahvasti maskuliininen maa. Kiinassa korostetaan, ihmisiä laitetaan paremmuusjärjestykseen ja lapsista kasvatetaan kunnianhimoisia.

Yksilöllisyys/Yhteisöllisyys
Kiinassa on yhteisöllinen kulttuuri, eli yhteisö ja perhe on erittäin tärkeä ja muista jäsenistä huolehditaan.

Valtaetäisyys
Kiinassa valtaetäisyys on suuri ja valtahierarkiat ovat selvät töissä ja työn ulkopuolella.



Kiinalaiset Suomessa

Kiinalaisten turistien määrä Suomessa on kasvanut paljon viimevuosien aikana ja se on noussut voimakkaammin kuin mikään muu matkustajaryhmä. Tammi-helmikuun aikaan kiinalaisia matkailijoita yöpyi Suomessa n. 210 000. Luonto, joulu, joulupukki, revontulet, sauna, talviaktiviteetit, kesäaktiviteetit, keskiyön aurinko, shoppailu, nähtävyyksien katselu ja mahdollisuudet valokuvien ottamiseen kiinnostavat kiinalaisia.


Kiinalaiset matkailijoina

Matkailu on kiinalaisille pakoa stressaavasta arjesta. Kiinalaiset käyttävät aikansa tehokkaasti matkalla ollessaan. Usein he valitsevat kohteet, joista on sopiva matka seuraavaan kohteeseen. Kiinalaiset ovat tottuneet kotimaassaan siihen, että heidän toiveensa täytetään ja tapojaan tunnetaan ja he olettavat sitä myös matkoillaan. Erinomainen asiakaspalvelu on hyvin tärkeää heille. Turvallisuus ja vakaus ovat tärkeitä kriteereitä matkakohteen valinnassa, heitä huolestuttaa usein jo ennen matkaa mahdollisesti sattuvat vastoinkäymiset. Kiinalaiset edellyttävät matkakohteeltaan joustavuutta ja nopeutta, sillä heille on normaalia muttaa suunnitelmia viime minuuteillakin.

Mielestäni sopiva matkakohde Kiinalaisille Suomessa olisi Lappi, jossa he voisivat käydä jossain talviaktiviteetissa ja vierailemassa Santa park:issa.

Ohjelmapalvelu

Kiinalaisille ohjelmapalvelu kannattaa suunnitella niin, että aikataulu on väljä ja odotteluun saa varautua koska heille ajoissa oleminen ei ole niin tärkeää. Kiinalaiset arvostavat kaikkea vanhaa joten vetäjän tulisi olla hyvä, vastuullinen ja hieman vanhempi. Oppaan tulee olla myös olla valmis tekemään ylitöitä, jos sitä vaaditaan. Kiinan high contest- kulttuuri tulee ottaa huomioon ettei ohjelmapalvelussa ole mitään häpäisevää. Kiina on yhteisöllinen yhteisö, joka myös vaikuttaa ohjelman suunnitteluun.