torstai 31. elokuuta 2017

Marjatehtävä: Karpalo

Tietoa marjasta:

Karpalo on puolukoihin kuuluva varpu, joka kasvaa sekä Euraasian että Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suomessa se on yleinen alkuperäiskasvi, lukuunottamatta Pohjois-Lappia. Karpalo kasvaa runsaimmillaan ja parhaimmillaan kosteilla alueilla kuten nevoilla ja rämeillä. Karpaloita on käytetty moneen vaivaan ja sen tiedetään ehkäisevän virtsatientulehdusta. Lisäksi siinä on paljon erilaisia tärkeitä vitamiineja. Karpalon satokausi on on syys-marraskuussa, eli huomattavasti myöhempään kuin muilla marjoilla. Karpalo sopii hyvin hilloihin, soseisiin, keittoihin, survoksiin tai syötäväksi sellaisenaan. Sitä voi käyttää leivissä, leivonnaisissa, uuniruoissa tai lisukkeissa.

https://www.satokausikalenteri.fi/news/18/parasta-juuri-nyt-karpalo



Alkujuoma: Inkivääri-karpalojuoma

6-10 annosta
(kasvis, laktoositon, gluteeniton)

- 1l Karpalomehujuomaa
- 1-2tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2tl sitruunaruohoa
- 3rkl sokeria

https://www.valio.fi/reseptit/inkivaari-karpalojuoma/



Pääruoka: Karpalo-possurulla ja perunamuusi

6 annosta
(vähälaktoosinen)

- 900g porsaan ulkofileetä

Täyte:

- 1 pkt amerikanpekonia
- 1 pkt kolme pippuria -tuorejuustoa
- 1dl kuivattuja karpaloita

Karpalo-kermakastike:

- 3dl vettä
- 1 liha-juuresliemikuutio
- 2rkl kuivattuja karpaloita
- 2dl ruokakermaa
- 2rkl luumu -tai omenamarmeladia
- 1,5rkl tummaa suurustejauhetta
- n. 1rkl Dijon sinappia
- 1rkl calvadosta tai konjakkia

Perunamuusi:

- 900g jauhoisia perunoita
- 6dl vettä
- 2tl suolaa
- 30g voita
- 3dl maitoa

https://www.valio.fi/reseptit/karpalo-possurulla/




Jälkiruoka: Karpalojuustokakku

14-15 annosta

- 150g piparkakkuja
- 1dl kuivattuja karpaloita
- 50g voita

- 4 liivatetta
- 200g pakastekarpaloita
- 100g pakastemustikoita
- 0,5dl likööriä
- 1prk kuohukermaa
- 2 rasiaa vanilija tuorejuustoa
- 1,5dl sokeria
- 1prk maitorahkaa
- 1tl kardemummaa
(pensasmustikoita ja karpaloita)

https://www.valio.fi/reseptit/karpalojuustokakku/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti