perjantai 15. syyskuuta 2017

Etelä- ja Pohjois-Savon ruokakultuuri


Etelä-Savo sijaitsee Itä-Suomessa ja sen maakuntakeskus on Mikkeli. Muita isoja kaupunkeja ovat Pieksämäki ja Savonlinna. Etelä-Savo on Suomen järvisin maakunta, siellä sijaitsee suuri järvi Saimaa.

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Maakunnan keskus on Kuopio. Vesistöisen maakunnan suurin järvi on Kallavesi

Kuvahaun tulos haulle savo

Etelä-Savolainen ruoka on yksinkertaista ja perinteiseen tapaan kypsennetty uunissa tai hauduttamalla. Ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti leipä ja kala monissa eri muodoissa. Etelä-Savosta on saatavilla runsaasti järvikalaa, erityisesti muikkuja. Alueella käytetään paljon ruista esim. ruisleipää ja rieskaa löytyy usein ruokapöydästä. Savolainen ruisleipä on paksumpi ja happamapi kuin Länsi-Suomessa valmistettu leipä.

Ohrarieskat

Kuvahaun tulos haulle savolaiset ohrarieskat

Muikut

Kuvahaun tulos haulle muikut

Mustikkakukko

Kuvahaun tulos haulle savolainen mustikkakukko


Pohjois-Savon tunnetuimpia elintarvikkeita ovat erilaiset juustot, marjamehut sekä kala-, liha- ja kasvistuotteet. Alueella käytetään paljon myös luomu ja lähiruokaa. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Lihanjalostus on ollut jo vuosikymmenet Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino.

Kalakukko

Kuvahaun tulos haulle savolainen kalakukko

Mykyrokka

Kuvahaun tulos haulle mykyrokka

Muurinpohjaletut

Kuvahaun tulos haulle savolaiset muurinpohjaletut

Lähiruoka ja luomutiloja:

Aten Marja-Aitta

Aten-Marja Aitta valmistaa kylmäpuristamalla mehuja metsä- ja puutarhamarjoista ja tällä menetelmällä säilyttää marjojen vitamiinit ja aromit. Mehujen laadun takana on korkealaatuiset marjat, jotka tarkastetaan aina ennen tuotteen valmistamista. Mehujen lisäksi yritys tarjoaa marjapakasteita suurtalouksille.

Kuvahaun tulos haulle aten marja-aitta

Hyvätuuli Highland

Hyvätuuli Highland kasvattaa ylämaankarjaa, jonka laadusta vastaa suomalainen luonto. Yrityksen eläimet nauttivat yksinkertaisista asioista: puhtaasta ruohosta, sinisestä taivaasta ja aamukasteesta laitumella.
Kuvahaun tulos haulle hyvätuuli highland


Luomutila Muhonen valmistaa luomuleipää ja lihaa. Yritys kasvattaa rukiin, jauhaa jauhot ja leipoo leivät itse. Tuotteet eivät sisällä mitään lisäaineita. Naudat elävät luonnonmukaisesti laumassa, eivät ahtaissa karsinoissa. 

Kuvahaun tulos haulle luomutila muhonen


Lähteet:

https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/etela-savo
https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/pohjois-savo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perinneruoka




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti