maanantai 29. tammikuuta 2018

TES -Tehtävä

Matkailu- ja ravintola-alan TES-tietous

Perehdy hyvin matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimukseen eli TES:iin. http://netpaper.lonnberg.fi/pam/tes-fi/marava/mobile/index.html#p=1
Etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin ja perustele vastauksesi (ei esim. pelkkää summaa palkasta, vaan perustele, miten päädyit tiettyyn lukemaan)

1. Mikä on TES? Kenen välillä se solmitaan
- TES on matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimus, joka solmitaan työntekijän ja työantajan välillä.

2. Kuinka pitkä koeaika voi enimmillään olla?
- Koeaika voi enimmillään olla 4 kuukautta.

3. Jos neljän kuukauden määräaikainen työsuhde alkaa 4.12.2017, niin milloin päättyy koeaika?
- 4.2.2018

4. Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella?
- Määräaikaisessa työsuhteessa työn päättymispäivä on päätetty ja toistaiseksi voimassa olevassa sitä ei ole päätetty etukäteen.

5. Minkä pituinen työvuorolistaan merkattu vuoro voi lyhimmillään olla?
- 4 tuntia.

6. Kuinka pitkä tarjoilijan työvuoro voi pisimmillään olla?
- 10 tuntia.

7. Millä perusteella työntekijälle voidaan maksaa harjoittelijan palkkaa? Kuinka kauan sitä voi enimmillään maksaa?
- Harjoittelijan palkkaa maksetaan, kun aloittaa työn ensimmäistä kertaa. Sitä voidaan maksaa maksimissaan 6 kuukautta. Jos työntekijällä on tehtävän edellyttämä ammatillinen koulutus, harjoitteluaika on 2 kuukautta.

8. Minkä suuruinen olisi oma tuntipalkkasi, jos nyt menisit A-oikeuksilla varustettuun yökerhoon töihin?
- n. 8e/h

9. Kuinka paljon saisit palkkaa ko yökerhossa, kun työvuorosi alkaisi perjantaina klo 22 ja olisi pituudeltaan 6 tuntia?
- Lisineen 63,86e

10. Kuinka paljon saisit palkkaa samassa yökerhossa, kun työvuorosi alkaisi lauantaina klo 22 ja olisi pituudeltaan 6 tuntia?
- Lisineen 109,94e

11. Mitä tarkoittaa työvuorolistassa olevat X- ja V- merkinnät?
- V on viikkolepopäivä ja X lisävapaapäivä

12. Kuinka monta taukoa kuuluu 5 tunnin työvuoroon?
- 1 kahvitauko

13. Kuinka monta ja minkälaisia taukoja kuuluu 8,5 tunnin työvuoroon?
- 1 kahvitauko ja 1 ruokatauko

14. Olet ollut Ravintola Kultakaivoksessa töissä kaksi vuotta. Nyt olet saanut uuden työpaikan lähempää kotiasi ja irtisanot itsesi. Kuinka pitkä on irtisanomisaika?
- 14 vuorokautta

15. Entä jos työnantajasi olisi irtisanonut sinut?
- 1 kuukausi

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Majoituspalvelut suoritettu!

Viimeinen työviikko Aulangolla ohi, ja oli kyllä ehdottomasti rankin viikko. Maanantaina olin ensimmäistä kertaa respassa yksin, koska muu henkilökunta oli palaverissa ja se oli kyllä kivaa ja opettavaista, koska parhaiten oppii kun ei oo ketään keltä kysyä. Hyvin pärjäsin :)
Tiistaina olin valmistamassa aamiaista eli ekaks laitettiin päivän aamiainen esille, sitten alettiin tekemään seuraavan päivän aamiaista ja vähän lounastakin ja klo 10 sit otettiin päivän aamiainen pois. Keskiviikkona mulla oli yövuoro, joka oli kyllä mulle aika rankka kun menee päivärytmi ihan sekasin, varsinkin kun en hirveesti päässyt tekeen mitään. Torstaina menin sit vielä iltavuoroon ja perjantaina olikin jo mun viimeinen työpäivä. Kokonaisuutena oli tosi opettavainen harjottelu ja tykkäsin kyllä olla Aulangolla töissä, onneks pääsee vielä sinne takas! Innolla ootan jo seuraavaa harjotteluu 

 

torstai 11. tammikuuta 2018

Kuulumisia Aulangolta

Viikot on mennyt hurjan nopeasti ja nyt mennäänkin jo toiseksi viimeistä viikkoa työssäoppimista Aulangon hotellilla. Tänään olis jo eessä näyttö. Oon tykännyt paljon työpaikasta ja työkavereista, vaikka välillä onkin vähän raskasta, sillä ei oikeen oo vapaapäiviä, kun on kaksi työpaikkaa. Oon kuitenkin tosi iloinen että palaan Aulangolle vielä huhtikuussa tekemään markkinointiviestinnän työssäopin ja jatkan siitä sitten ihan palkalliseen kesätyöhön!:)

Viikosta 2 alkaen oon ollut respassa tekemässä ulos- ja sisäänkirjautumisia ja muuten palvellut asiakkaita paljon. Ennen joulua olikin tosi hiljaista, niin kerkesin hyvin opetella asioita.

Viikot 3 ja 4 olivatkin kiireistä aikaa, sillä oli joulu ja uusivuosi. Paljon lapsiperheitä lomailemassa, jotka ovatkin mielestäni vaikein kohderyhmä, koska heillä on usein paljon erilaisia erikoistoiveita, kun taas kokousvieraat ovat tosi helppoja :) Näiden viikkojen aikana huomasin, millaista hotellissa on oikeasti ruuhkaisaan aikaan, kun asiakkaita tulee ovista ja ikkunoista, eikä oikeen tiiä ketä palvelis ensin.

Tällä hetkellä hotellissa vierailee paljon venäläisiä ja muita ulkomaalaisia, joten enkkua oon saanut käyttää päivittäin. Välillä venäläisten kanssa on hankalaa, koska he eivät usein osaa englantia ollenkaan.

Sisään- ja uloskirjaamisen lisäks oon vastaillut puhelimeen, ja rohkeudesta siihen oonkin saanut paljon kehuja työkavereilta. Vastaan myös sähköposteihin, teen avainkortteja, lasken kassaa, teen siivous - ja minibaarilistat sekä nyt olen opetellut myös nimilistojen tekemistä. Ensi viikolla pääsen vielä ravintolan puolelle valmistamaan aamiaista ja yhden yövuoronkin teen. Työkaverit ovat opettaneet mulle paljon "extraa", mitä normaalisti ei harjoittelijoille opeteta, sillä kesää varten tarvii osata aika paljon.

Kuvia ei oo tullut ollenkaan otettua, kun ei siellä oikeen pysty. Myös bloggaus on jäänyt paljon vähemmälle, kun aikasemmissa topeissa koska ei oo kerennyt olemaan koneella :/