tiistai 27. lokakuuta 2015

Tulevaisuuden trendit- tehtävä

Luontomatkailu 

Luontomatkailu on laaja ilmiö johon liittyy paljon eri ulottuvuuksia. Luontomatkailu on yläkäsite joka kuvaa kaikkea luontoon kohdistuvaa matkailua. Tämän käsitteen alle sijoittuu lukuisia luonnossa toteutettavia aktiviteetteja. Luontomatkailuun liittyy myös ekomatkailu, metsämatkailu, erämatkailu, kalastusmatkailu, suomatkailu, vesistömatkailu ja vaellusmatkailu.

Ekomatkailu tarkoittaa mitä tahansa matkailua, jossa tuotannossa ja kulutuksessa otetaan huomioon ympäristövastuullisuus ja kestävä kehitys.
Metsämatkailu on lähinnä talousmetsissä toteutuvaa luontomatkailua jossa sovitetaan yhteen metsänhoidon ja -käytön sekä ympäristöä säästävän matkailun kehittämistavoitteita.
Erämatkailu on luontomatkailua johon liittyy eränkäyntiä, marjastusta, sienestystä, luontokuvausta ja villieläinten tarkkailua.
Suomatkailu on luontomatkailua jossa tarkkaillaan suon biodiversiteettiä, lintuja, perhosia, kerätään marjoja ja tupasvillaa. Suomatkailuun liittyy myös turve ja turvehoidot.
Vesistömatkailu on luontomatkailua jonka motiivi on vesitse tapahtuva aktiviteetti. Vesistömatkailun välineitä ovat kanootti, kajakki, vene ja uiminen ja se voi tapahtua joessa, koskessa, järvessä tai meressä.
Vaellusmatkailun perusluonteeseen liittyy liikkuminen luonnossa. Vaellus voidaan suorittaa kävellen, hiihtäen, lumikenkäillen, meloen tai pyöräillen.


 kuva

Liikuntamatkailu

Liikuntamatkailu on matkailua jossa ulkopaikkakuntalaiset hyödyntävät kohdealueen liikuntapalveluja ja matkan motiivina on osallistuminen liikunta- aktiviteetteihin tai -tapahtumiin. Erilaisia liikuntamatkailun muotoja ovat aktiivinen liikuntamatkailu, passiivinen liikuntamatkailu, nostalgiamatkat liikuntakohteisiin, terveys- ja kuntoliikuntatuote

Aktiivisen liikuntamatkailun keskeisenä motiivina on liikkuminen ja matkailija itse osallistuu aktiivisesti liikuntaan harrastamalla jotain lajia matkajärjestelyjensä osana.
Passiivisessa liikuntamatkailussa matkailija osallistuu liikuntaan pasiivisena seuraajana eikä itse aktiivisesti harrasta liikuntaa. Esim. matkat olympialaisiin, MM-kisoihin ja formula 1- kisoihin.
Nostalgiamatkoissa matkailija haluaa käydä paikoissa joissa joskus on järjestetty hänelle merkityksellisiä liikuntatapahtumia.
Terveys- ja kuntoliikunnassa liikunta koostuu kevyistä aktiviteeteistä kuten sauvakävely, patikointi, kävely, lumikenkäily, hiihto, uinti, golf jne.





Hyvinvointi- ja terveysmatkailu

Hyvinvointi- ja terveysmatkailu on trendi, joka voimistuu. Matkan motiivina on terveyden ylläpitäminen, nauttiminen ja  itsensä kehittäminen. Taustalla vaikuttaa ihmisen halu ja vastuu pitää huolta itsestään. Hyvinvointi- ja terveysmatkailuun kuuluu terveydenhoitomatkailu, TYHY/TYKY- matkailu ja wellnessmatkailu.

Terveydenhoitomatkailu on matkat hoitolaitoksiin, terveyskylpylöihin ja erilaisiin hoitoihin.
TYHY/TYKY-matkailu on työhyvinvointia ja työkykyä ylläpitävää toimintaa. Tuottajina ja toteutusympäristönä on usein matkailualan yrityksiä: kylpylöitä, ohjelmapalveluyrityksiä ja matkailukeskuksia.
Wellnessmatkailu on vapaaehtoista itsestä huolen pitämistä, hemmottelua, hoitoja, meditointia, fyysisen kunnon kohottamista, terveellistä ravintoa, luontoa ja rentoutumista.




Ruokamatkailu

Ruokamatkailu on sitä mitä matkailija saa lautaselleen mutta se voi olla myös paljon muuta kuin itse ruoka ja ruokailu. Se voi olla ruokatapahtuma, ruoan raaka-aineiden hankintaa (esim. marjaretket, lypsäminen tai kalaretki), ruoanvalmistukseen tutustumista ja ruoan valmistusta (esim. leipomista, juuston valmistusta ja savustusta), ruokakursseja, ruoan historiaa ja paljon muitakin elementtejä, joista voidaan koostaa ruokamatka matkailijalle.
Tärkeitä ruokamatkailun tuotteiden ja palveluiden elementtejä ovat itse ruoan ohella myös matkailijoita palvelevissa yrityksissä toimivat ihmiset, heidän persoonansa ja tapansa toimia.
Ruokamatkailua ovat esimerkiksi teemaillalliset (historialliset, maa- ja maakuntakohtaiset), eräruokailu sekä viini- ja olutmatkat.


kuva


Kulttuurimatkailu

Kulttuurimatkailu määritellään matkailuksi, jossa ihmiset muodostavat perustan tuotteille. Kapeasti määriteltynä kulttuurimatkailu on vierailuja museoissa, vanhoissa rakennuksissa ja gallerioissa. Kulttuurimatkailua ovat myös matkat osallistumaan konsertteihin, taidetapahtumiin ja festivaaleille. Kulttuurimatkailuun liittyy perinnematkailu, nostalgiamatkailu ja historiamatkailu.

Perinnematkailussa perinne on matkailun ydin ja jota markkinoidaan matkan keskeisenä sisältönä. Perinnematkailulla on monia toteutusmuotoja alkaen kansanperinteeseen liittyvistä musiikista, tansseista ja pukeutumisesta päättyen UNESCO:n maailmanperintökohteisen tuotteistuksiin.
Nostalgiamatkailu on käsite joka kulttuurin lisäksi voi liittyä muihinkin teemoihin. Matkustusmotiivina on matkakohteen nostalginen olemus eli matkailijan kaipuu menneeseen.
Historiamatkailu on kulttuurimatkailua, jossa matkailumotiivina on tutustuminen menneisyyden kohteisiin. Keskeisimpiä historiamatkailussa käytettyjä menneisyyden elementtejä ovat rakennukset ja rakennelmat, tapahtumat, henkilöt sekä luonnonhistoria.



Seikkailu-/extremematkailu

Seikkailumatkailu vastaa asiakkaiden tarpeisiin kokea jännitystä ja jopa pelkoa, ottaa riskejä ja kokeilla rajojaan. Seikkailumatkailutuotteet keskittyvät yleensä johonkin vaativaan lajiin, kuten maastopyöräilyyn, kiipeilyyn, koskenlaskuun jne. Seikkailumatkan tunnusmerkkejä ovat: epävarma lopputulos, vaara ja riski, haasteet, uutuus, jännitys, pako ja irrottautuminen arjesta sekä uuden oppiminen ja omaksuminen.




Matkailun trendit

Ihmiset hakevat lomiltaan usein irtiottoa arjesta ja uusia seikkailuja mutta he kaipaavat lomillaan eniten juuri arkisia asioita. Edulliset yksityismajoitukset yhdessä halpalentoyhtiöiden kanssa ovat nostaneet kaupunkimatkailun suosiota maailmanlaajuisesti. Lapsiperheiden matkailu on myös ollut nousussa.
Luontomatkailun trendinä on ollut metsäkylvyt jossa kuljetaan hitaasti metsässä, hengitetään syvään ja pysähdytään kokemaan luontoa.
Sosiaalinen media on vaikuttanut suuresti matkailun trendeihin sillä se on suuri tietolähde. Mukana kulkevan internet yhteyden ansiosta matkailijat saavat ajankohtaista tietoa palveluista ja voivat tehdä varauksia.
Hyvinvointimatkailussa suosiotaan kasvattavat mm. ohjatut online-tunnit, paikannuspalvelut sekä kehon toimintoja ja suoritustasoa mittaavat sovellukset ja tuotteet.


perjantai 23. lokakuuta 2015

Maakunta esityksien arvostelut

Venla
Päijät-Häme
Venla puhui selkeästi ja kertoi hyvin Päijät-hämeen vesistöistä ja erilaisista nähtävyyksistä. Katsoi yleisöön ja esiintyi hyvin.
https://www.thinglink.com/scene/695889481781215233

Eveliina M.
Etelä-Savo
Eveliinalla oli paljon hyviä tägejä, kertoi hyvin kaikista Etelä-savon kaupungeista. Ei lukenut kaikkea suoraan tietokoneelta.
https://www.thinglink.com/scene/695561851538243585

Eveliina K.
Pirkanmaa 
Eveliinalla oli paljon kuvia ja videoitakin. Kertoi hyvin kaikista Pirkanmaan nähtävyyksistä. Ei puhunut liian vakavasti. Oli myös ottanut hyvin selvää esim. valtateistä ja kulkuyhteyksistä.
https://www.thinglink.com/scene/695561361349935105

Sonja H.
Pohjanmaa
Sonjalla oli paljon hyvää tietoa kaikesta esim. tapahtumista ja nähtävyyksistä. Puhui selkeästi mutta olisi voinut katsoa vähän enemmän yleisöä mutta katsoi kuitenkin jonkin verran. Sonjalla oli myös hyviä videoita ja kuvia.
https://www.thinglink.com/scene/695889423690104834

Pinja
Pohjois-Karjala
Pinja puhui selkeästi ja oli löytänyt hyvin tietoa. Vesistöistä oli hyvin tietoa.
https://www.thinglink.com/scene/695885221865717761

Jenna
Kainuu
Jenna oli kerännyt hyvin tietoa maakunnan historiasta ja nähtävyyksistä. Puhui myös selkeästi ja asiallisesti mutta ei liian vakavasti.
https://www.thinglink.com/scene/697682487274373120

Emilia
Pohjois-Savo
Perustietoa oli tosi hyvin. Tapahtumista ja nähtävyyksistä kertoi paljon. Oli myös kuvia ja videoita.
https://www.thinglink.com/scene/695882948557144066

Miisa
Keski-Suomi
Puhui tosi selkeästi ja asiallisesti. Kertoi hyvin kasvillisuudesta ja Keski-Suomen luonnosta. Ei lukenut suoraan tietokoneelta tai paperilta eli oli tutustunut alueeseen hyvin.


Saara
Kymenlaakso
Oli löytänyt hyvin perustietoa Kymenlaakson kaupungeista ja tapahtumista. Puhui rennosti eikä ollut jännittynyt.
https://www.thinglink.com/scene/695882773734359041


Jenica
Satakunta
Puhui hyvin ja selkeästi. Oli kirjoittanut paljon esim. historiasta. Tägejä oli paljon ja tietoon oli selvästi tutustuttu aiemmin. Kertoi paljon eri kaupunkien ja kuntien nähtävyyksistä ja tapahtumista.
https://www.thinglink.com/scene/695893229022740482

Janetta
Keski-Pohjanmaa
Kertoi hyvin vaakunasta ja sen tekijästä ja historiasta. Tägejä ja tietoa kaupungeista oli paljon. Kertoi myös paljon Keski-Pohjanmaan luonnosta.
https://www.thinglink.com/scene/695887269529124866

Iida
Pohjois-Pohjanmaa
Kartta näkyi hyvin kun oli valinnut mustan taustan kartalle ja kartta oli muutenkin selkeä. Olisi voinut puhua selkeämmin. Tietoa oli hyvin ja kirjoitettu paljon.
https://www.thinglink.com/scene/695883585164410880

Sonja R.
Kanta-Häme
Puhui selkeästi. Oli löytänyt hyvän videon. Esitys oli hyvä ja tietoa oli tosi paljon Kanta-Hämeen kaupungeista. Oli linkittänyt kaikkien kaupunkien ja kuntien sivut mitkä vaan löysi.
https://www.thinglink.com/scene/701313012857831425

Nancy
Uusimaa
Työ oli selkeä ja tietoa oli paljon. Kertoi paljon Uudenmaan kaupungeista ja nähtävyyksistä. Kivoja kuvia oli joka aiheesta. Oli nähnyt työhönsä tosi paljon aikaa ja vaivaa ja oli tehnyt työnsä hyvin yksin vaikka olikin niin iso alue.
https://www.thinglink.com/scene/695884741039095809

Inari ja Fady
Lappi
Kertoivat paljon lapin matkailumahdollisuuksista ja näyttivät sivuja. Inari kertoi hyvin omista kokemuksistaan kun on käynyt lapin kohteissa. 

Tätä työtä oli kiva tehdä, oppi paljon omasta alueestaan ja muiden alueista. Olisin tehnyt työn mielummin jollain muulla kuin Thinglinkillä.


keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Room escape

Järjestimme tänään (21.10)  Sonjan, Pinjan ja Matildan kanssa room escapen meidän koulumme ICT-opiskelijoille.

Mitä hyvää oli?
- Room escapessa hyvää oli ainakin meidän rekvisiitat ja taustamusiikit. Työskentelimme myös ryhmänä tosi hyvin ja saimme kuitenkin kaikki tehtyä vaikka ei se täydellisesti mennytkään.

Mitä kehitettävää oli?
- Suunnitteluaikaa olisi saanut olla huomattavasti enemmän. 

Miten ryhmän työskentely sujui?
- Mielestäni ryhmämme työskentely sujui hyvin, olimme samaa mieltä asioista joten esim. suunnittelussa ei ollut ongelmia. Teimme hyvin yhteistyötä. 

Mitä opit tapahtumien/ohj, palveluiden suunnittelusta/toteutuksesta?
- Opin että asiat tulee suunnitella tosi tarkkaan ja huolella vaikka olisikin vain jokin ihan pieni asia. Ei voi jättää jotain asiaa huomioimatta koska siitä saattaa aiheutua vaikeuksia kun tapahtumaa järjestää.

Millaista palautetta asiakkaat antoivat?
- Palaute oli aika yksitoikkoista. Suurin osa ei ottanut palautetta ollenkaan tosissaan vaan kirjoitti jotain omia juttujaan ja vain muutama kirjoitti jotain asiallista. Meidän taustamusiikkia ainakin kehuttiin. 







tiistai 6. lokakuuta 2015

Matkapaletti oy

Matkapaletti on harraste- ja teemamatkailuun erikoistunut yksityinen suomalainen matkanjärjestäjä. Yritys aloitti toiminnan vuonna 2004 ja se on laajentunut vuosi vuodelta. Pääkohteena on Kreikka ja muut kohteet ovat Italia, Kroatia, Montenegro sekä Viro.

Matkapaletti järjestää erilaisiin harrastuksiin liittyviä teemamatkoja joihin liittyy opetuksen, opastuksen ja liikunnan ohella tutustumista kohdemaan kulttuuriin ja luontoon sekä vierailuja luostareihin, kirkkoihin, viinitiloille, gallerioihin ja muihin mielenkiintoisiin paikkoihin.
Matkapaletin teemamatkoja ovat mm. patikointimatkat, pyöräilymatkat, taidematkat, ruoka ja viini- matkat, joogamatkat ja ratsastusmatkat. Harrastelomat sopivat niin yksittäisille matkaajille kuin ryhmillekkin.




Blogitehtävä: kattauskilpailu

Suunnitelma 

Miten suunnittelu onnistui?
- Suunnittelu sujui hyvin vaikka en ollutkaan siinä mukana mutta muut ryhmästäni ottivat kuvia.

Mikä oli oma panoksesi suunnittelussa? Olisiko jotain pitänyt tehdä toisin?
- En ollut mukana suunnittelussa koska en ollut suunnittelupäivänä koulussa mutta katsoin kuvia Pinterestistä.

Missä ja miten suunnittelu tapahtui? (mitä välineitä käytit suunnitteluun)
- Suunnittelu tapahtui koulussa ja Prismassa. Välineenä käytettiin myös puhelimesta Pinterestiä.

Miten suunnitelma toteutui? Muokkautuiko se matkalla vai mitä tapahtui?
- Suunnitelma sujui hyvin ainakin Prismassa eikä haitannut vaikka sitä ei oltu paljoa suunniteltukkaan etukäteen.

Yritysyhteistyö

Miten kuvailisit omaa rooliasi projektissa? Olitko asiakaspalvelija vai palveluntuottaja vai itse yrittäjä?
- Mielestäni roolini projektissa oli palveluntuottaja enemmän kuin asiakaspalvelija koska laitoin kattausta esille ja hain tarvikkeita hyllyistä.

Mitä opit yritysyhteistyöstä?
- Opin ainakin kattamaan ihan oikeasti sillä aiemmin olimme vain piirtäneet kattauksia.

Mitä etua tai tai/ja hyötyä arvelet Prisman saaneen itselleen?
- Ainakin kattauskilpailu mainosti Prisman myynnissä olevia astioita ja ihmiset saivat ideoita millaisia kattauksia voisivat tehdä

Mitä etua kilpailusta oli oppilaitokselle?
- Oppilaitokselle etua oli se että ihmiset kuulivat koulustamme ja alastamme joka toi meille julkisuutta ja saivat varmasti koulustamme hyvän kuvan.

Vuorovaikutus ja ryhmätyö

Mikä oli oma roolisi ryhmässä?
- Laitoin kattausta esille ja hain hyllyistä tavaroita yhdessä muiden kanssa.

Oliko ryhmätyöskentelynne tasa-arvoista vai tekikö joku enemmän kuin muut?
- Mielestäni työmme oli tasa-arvoista ja kaikki tekivät yhtä paljon työtä kattauksen eteen.

Mitä parannettavaa ryhmänne työskentelyssä oli?
- Ei oikein ollut muuta parannettavaa kuin että olisimme voineet suunnitella kattausta etukäteen enemmän ja ehkä olisimme voineet keskustella että kuka tekee mitäkin.

Otitko muut huomioon? Miten?
- Kysymällä onko laittamani astiat ja koristeet muiden mielestä hyvin ja kuuntelemalla heidän ideoita.

Miten ja mitä kanavia pitkin vuorovaikutus toimi?
- Keskustelimme asiasta koulussa ja myös viestittelimme puhelimen kautta.

Asiakaspalvelu

Miten oma toimintasi tuki asiakaspalvelutoimintaa?
- Asiakaspalvelutoimitaa tuki se että käyttäydyin asiallisesti ja olin pukeutunut siististi. Myös hymyily ja asiakkaiden tervehtiminen tukee asiakaspalvelutoimintaa

Toimitko asiakaslähtöisesti ja asiallisesti asiakkaat huomioiden ja heitä kunnioittaen?
-  Mielestäni toimin sillä ryhmämme oli sopinut tietyt vaatteet ja niin kaikki olivatkin pukeutuneet.

Kuka oli asiakas tässä projektissa?
- Prisman asiakkaat.

Millainen oli asiakaspalvelijan roolisi?
- Olisin halunnut olla enemmän asiakaspalvelussa sillä en palvellut asiakkaita melkein ollenkaan koska tein vain kattauksia.

Viestintä

Millaisia viestinnän välineitä käytitte?
- Viestinnän välineinä käytimme vain suullista viestintää ja puhelimella WhatsAppin kautta viestittelyä.

Keiden välillä viestintää tapahtui?
- Viestintä tapahtui meidän ryhmän, muiden ryhmien ja opettajan välillä.

Onnistuiko viestintä suunnitellusti?
- Mielestäni viestintä onnistui ihan suunnitellusti.

Oliko viestintämateriaalia riittävästi ja oliko se asianmukaista ja projektia tukevaa?
- Viestintämateriaalia oli riittävästi ja se oli asianmukaista ja projektia tukevaa.

Oliko ohjeistusta riittävästi ja miten se toimi?
- Mielestäni Prisman henkilökunta olisi voinut ohjeistaa meitä enemmän ja ottaa selvää kilpailustamme koska vaikutti siltä että he eivät itsekkään oikein tienneet mitä olisi pitänyt tehdä.

Mitä tekisit toisin?
-Olisin halunnut olla enemmän mukana asiakaspalvelussa ja kattauskilpailun suunnittelussa.

Reflektio

Miten projekti kokonaisuutena onnistui?
- Projekti onnistui hyvin vaikka alussa olikin vähän ongelmia ja suunnitelmat muuttuivat.

Miten ryhmäsi onnistui?
- Ryhmäni onnistui paremmin kuin luulin ja kattauksesta tuli tosi hieno ja se voittikin.

Mitä tekisit toisin?
-Olisin halunnut olla enemmän mukana suunnittelussa ja aktiivisempi asiakaspalvelussa.

Mitä hyvää ja huonoa?
- Hyvää oli se että kattaukset onnituivat mielestäni kaikilla hyvin ja projektia oli kiva tehdä. Paljoa ei ollut huonoa mutta ainakin Prisman pöydät olivat vähän liian pienet kattauksiin.

Mitä taitoja opit?
- Opin kattamaan paljon paremmin kun ennen olemme harjoitelleet vaan monisteiden avulla. Yhteistyö taitoni paranivat myös ja tietenkin asiakaspalvelua oppii aina tämän kaltaisissa tehtävissä.

Mitä olisit kaivannut lisää?
- En oikeastaan mitään.

Meidän kattaus.

2. ryhmän kattaus.

3. ryhmän kattaus