maanantai 19. joulukuuta 2016

Liikuntamatkan sunnittelu

Aktiivinen liikuntamatka

Vuodenaikana elokuu 21.8.2016
Reitti: Ammattiopisto Tavastia - Aulanko - Tavastia

Klo 12.00 lähtö koululta Aulangolle koulun autoilla. Kesto n. 15min, etäisyys 8,3km
Klo 12.30 Vapaata golfausta Aulangon golfkenttä hugossa. Kesto 1h
Klo 13.30 lähtö syömään ravintola Everstiin. Kesto 45min
Klo 14.30 lähtö takaisin koululle

Golf on mailapeli, jossa pelaajat yrittävät saada metallisella mailalla pienen pallon koloon. Golfradalla on 9 tai 18 reikää, ja pelaajien tavoitteena on käydä koko rata läpi saamalla mahdollisimman vähän lyöntejä.
Valitsin lajin koska se oli minulle vieras, enkä ole koskaan pelannut sitä.



Passiivinen liikuntamatka

Vuodenaika lokakuu 20.10.2016
Reitti: Tavastia - Helsingin jäähalli - Tavastia

Klo 11.00 lähtö koululta bussilla kohti Helsingin jäähallia. Kesto n. 1h ja 10min ja etäisyys n. 100km
Klo 12.15 perillä helsingin jäähallilla
Klo 12.30 lounas messukeskuksen ravintola Italian Bistrossa 
Klo 13.15 vapaata aikaa kierrellä Horse Showssa ja katsella esityksiä. Kesto 2h 
Klo 15.30 lähtö takaisin koululle bussilla. 

Helsinki International Porche Horse Show on ratsastustapahtuma, jossa maailman parhaat esteratsastajat ja -hevoset kilpailevat toisiaan vastaan. Huippu urheilun lisäksi tapahtumassa voi nauttia viihdyttävästä show-ohjelmasta ja nautinnollisesta oheisohjelmasta. Jäähallilla yleisö pääsee myös verryttely alueelle seuraamaan urheilijoiden valmistautumista kisoihin. 


Nostalginen liikuntamatka 

Vuodenaika helmikuu 2.2.2017
Reitti: Tavastia - Lahden hiihtomuseo - Tavastia

Klo 11.00 lähtö koululta kohti Lahden hiihtomuseota bussilla. Kesto 1h ja etäisyys 78km;
Klo 12.00 perillä hiihtomuseolla.
Klo 12.05 alkaa opastus museolla jonka jälkeen vapaata kiertelyä museossa. Kesto 1,5h.
Klo 13.05 ruokailu hiihtomuseon ravinto la Voitossa.
Klo 13.45 lähtö takaisin koululle.

Hiihtomuseo on Lahden kaupunginmuseon ylläpitämä hiihto- ja talviurheiluaiheinen museo Lahden urheilukeskuksessa Salpausselän hyppyrimäkien juurella. Lahden kaupunki otti museon hoituunsa vuonna 1974. 


torstai 15. joulukuuta 2016

Aurinkomatkat

Miten kestävä kehitys/vastuullisuus huomioidaan eri tyyppisissä matkailuyrityksissä? / Ellei huomioida tai huomioidaan mielestäsi puutteellisesti, miten sinä huomioisit paremmin?

Kestävä kehitys huomioidaan esimerkiksi suojelemalla ympäristöä ja paikalliskulttuureita. Kestävässä matkailukehityksessä korostetaan muutosta jatkuvasta taloudellisesta kasvusta kehitykseen, joka ottaa huomioon nykypäivän tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuuksia.

Ekologinen kehitys

Aurinkomatkojen periaatteena on se, että hyvin hoidettu ympäristö on onnistuneen loman edellytys. Yritys toimii yhteistyössä asiantuntijoiden, ympäristöjärjestöjen, viranomaisten, sopimushotellien ja lentoyhtiöiden kanssa tehdäkseen ympäristöystävällisempiä lomamatkoja. Yritys pyrkii vähentämään haaskausta sekä uudelleenkäyttämään  ja kierrättämään materiaaleja. Aurinkomatkat toivovat, että heidän asiakkaansa pitäisivät ympäristön kunnossa näillä keinoilla; säästämällä vettä, pitämällä vedet puhtaina, säästämällä energiaa, välttämällä roskia, suojelemalla kasveja ja eläimiä sekä kunnioittamalla maata ja sen asukkaita.

Sosiaalinen ja kulttuurinen kehitys

Aurinkomatkat osallistuu ja toteuttaa matkakohteissa erilaisia mm. lasten ja perheiden olojen kehittämiseen liittyviä sosiaalisia projekteja. Lisäksi yritys on allekirjoittanut kansainvälisen The Code toimintasitoumuksen lapsiseksin ehkäisemiseksi. Valitsemalla matkanjärjestäjän, joka on sitoutunut tähän ohjeistukseen teet vastuullisen valinnan eli olet mukana kamppailussa lasten oikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa.

Taloudellinen kehitys


Aurinkomatkojen palveluksessa oli viime vuonna 175 henkilöä, joista 85 työskenteli matkakohteissa ulkomailla. Aurinkomatkojen tavoitteena on, että lapsemme ja lapsenlapsemmekin voisivat nauttia matkailusta ja, että matkakohteen asukkaat ottavat mielellään turisteja vastaan.

Eettinen ja esteettinen kehitys

Aurinkomatkat palvelevat eri kielillä ja myös viittomakielellä. Liikuntarajoitteisia avustetaan tarvittaessa. 

Soda Shop 14.12

Vierailimme luokan kanssa Soda Shopissa keskiviikkona 14.12.2016. Soda shopissa siis valmistetaan lasinpuhalluksella erilaisia tuotteita mm. maljakoita, astioita ja kynttilänjalkoja. Pääsimme näkemään siellä kuinka lasinpuhallus toimii ja näimme myös paljon erilaisia heidän tuotteitaan mitä myymälässä myytiin. Mielestäni hinnat olivat ehkä turhan korkeita, mutta ne olivat kyllä tosi hienoja.




perjantai 2. joulukuuta 2016

Satupolku päiväkodissa 1.12

Pidimme Fadyn, Nancyn ja Even kanssa liivuoren päiväkodissa satupolun eskari ikäisille lapsille. Satutuokion teemana oli nallen talvipäivä ja se oli n. tunnin pituinen.

Ohjelmaamme kuului ensiksi vähän polttopalloa ja sitten jaoimme ryhmän kahtia, toinen ryhmistä jäi leikkimään mun kanssa ja toinen meni sitten kuuntelemaan tarinaa ja esterataan. Sitten ryhmät vaihtoivat puolia ja lopuksi oli vielä pieni askarteluhetki.

Suunnittelu sujui meiltä hyvin, kaikilla oli joku homma minkä tekivät ja yhteistyö sujui meiltä hyvin.

Itse olen ihan tyytyväinen meidän satupolkuun, tosin aikataulutus petti aika pahasti ja sitä olisi voinut treenata enemmän. Mielestäni olisin voinut olla vielä vähän rohkeampi, mutta siinä tilanteessa oli
aika kova jännitys niin se oli vähän vaikeaa, varsinkin kun on muutenkin aika hiljainen luonteeltaan. Aikataulun pettämisen takia tuli myös vähän muutoksia suunnitelmiin, kun toinen ryhmistä leikki 4 leikkiä ja toinen vaan 2. Kokonaisuutena kuitenkin ihan onnistunut satupolku ja lapset selvästi tykkäsivät.

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Rentoutuminen 23.11.2016

Pidimme rentoutuksen 23.11 matkailualan aikuisopiskelijoille eli luokalle QA16MVP Jennan ja Miisan kanssa yhdessä. Rentoutus pidettiin meidän I- rakennuksessa luokassa 203.

Tuntityöskentely sujui meiltä tosi hyvin, yhteistyö toimi ja jokaisella oli jokin homma tehtävänään. Suhtauduimme aiheeseemme positiivisesti.
Suhtauduimme asiakkaisiin kohteliaasti ja ystävällisesti.
Teimme ohjelmapalvelusta kiinnostavamman taustamusiikilla ja vaihtuvilla kuvilla

a) Äänimaailma

- Lukija luki hyvin mutta lintujen ääniä oli ehkä liikaa ja ei sopinut sukellus kohtaan.

b) Tarina

- Sopivan pituinen

c) Blueprint

- Blueprint oli hyvä ja onnistunut, eikä muuta korjattavaa kuin kynät.

d) Kutsu

- Kiva, piristävä ja teemaan sopiva

e) Pukeutuminen

- Killan hupparit oli paitsi Miisalla.

f) Kiitoslahjat

- Oli vähän ongelmia kiitoslahjojen kanssa, koska ryhmä vaihtui kaksi kertaa niin lopulta päädyttiin tekemään veneet kokonaan uudestaan. Opponoijien mielestä kuitenkin olivat söpöjä.

Rentoutuksen ohjaajien sanallinen viestintä oli asiakasystävällistä ja sanaton viestintä oli hieman epävarmaa ainakin mun ja jennan osalta, koska itellä on yleensä muutenkin vähän esiintymisen ja ihmisten edessä olemisessa ongelmia, mutta yritän parantaa sitä aina.

Työnjako suunnittelussa meni hyvin, jokainen teki jotain ja saatiin hyvin sovittua kuka teki mitäkin eli yhteistyö toimi hyvin. Samoin toteutuksessa.

Ajankäyttö oli blueprintin mukainen.

Mielestäni rentoutuksessa hyvää oli kokonaisuus, se että se kuitenkin onnistui ihan hyvin ja itse en ainakaan huomannut mitään suurempia virheitä. Kehitettävää meillä olisi se, että elekieli olisi avoimempaa.









keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Iittala

Tehtävä vierailustamme Iittalan lasimäellä 15.11

Mitä/mitkä ovat mielestäsi Iittalan mäen vetovoimaisimmat kohteet? Miksi?

- Mielestäni Iittalan vetovoimaisimmat kohteet ovat Iittala outlet ja Kultasuklaan myymälä/tehdas. Molemmissa paikoissa tuotteet ovat käsintehtyjä joka varmasti lisää vetovoimaisuutta. Outletissa tuotteet ovat todella hienoja ja erikoisia, valikoimaa löytyy myös todella paljon. Kultasuklaalla taas voi nähdä omin silmin miten suklaat tehdään ja myös ostaa itse tuotteita.

Mitä mielestäsi pitäisi parantaa?

- Ehdottomasti näkyvyyttä. Itse en oikeen tiennyt missä paikka sijaitsi, eikä sitä mielestäni opastettu paljoa matkan varrella. Myös paikan ulkonäkö ei ole kovin kaunis, joten siihen voisi panostaa enemmän.

Millaisia tapahtumia alueella järjestetään?

- Erilaisia näyttelyitä, joulunavaus, pääsiäistapahtuma, lasinpuhalluskilpailu ja kesänavaus.

Ota selvää montako liikettä alueella on ja mikä/mitkä palvelut mielestäsi täydentäisivät vielä alueen tarjontaa?

- Iittalan lasitehdas, Desingmuseo Iittala, Iittala outlet, Naivistit, Kultasuklaa, Keramiikkapaja Anubis, Iittalan kirja ja paperi, kahvila-ravintola Aino, Moda Iittala outlet ja Korukoru.
Mielestäni Iittalassa on tarpeeksi palveluita joten en täydentäisi sitä ettei niitä tule liikaa.







perjantai 23. syyskuuta 2016

Kulttuuritehtävä Kiinasta

Uskonnot 

Kiinan suurimmat uskonnot ovat taolaisuus, kunfutselaisuus ja buddhalaisuus. Näistä uskonnoista käytetään usein termiä "Kiinan kolme tietä". Taolaisuus ja kunfutselaisuus ovat syntyneet Kiinassa, ja buddhalaisuus on peräisin Nepalista. Myös kristinusko ja islam ovat eläneet Kiinassa jo pitkään.

Väestö 

Kiina on yksi maailman väkirikkaimmista maista, siellä asuu n. 1,4 miljardia ihmistä. Valtaosa (91,5%) kiinan kansalaisista on han-kiinalaisia, loput 8,5% eli yli 90 miljoonaa ihmistä, edustaa n. 55 etnistä vähemmistöä. Suurimmat etniset vähemmistöt kiinassa ovat mongolit, mantsut, tiibetiläiset ja hui-kiinalaiset. Näistä ryhmistä tiibetiläiset kuuluvat buddhalaisten uskontoon.

Kansalliset juhlapäivät

Kiinassa on monia erilaisia kansallisia juhlapäiviä mutta tärkeimmät niistä ovat kiinalainen uusivuosi (Chinese New Year, Chun Jie) jota juhlitaan tammi-helmikuussa, työn päivä 1.5. (Labour Day, Lao Dong Jie) ja Kiinan kansallispäivä 1.10 (National Day, Guo Qing Jie). Nämä kaikki juhlapäivät ovat kiinassa yleisiä vapaapäiviä. Suurin osa kiinalaisista juhlista vietetään kuukalenterin mukaan.






Arvot
Perinteiset kiinalaiset arvot sisältävät rakkautta ja kunnioitusta perhettä ja vanhempia kohtaan. Rehellisyys, uskollisuus, nöyryys, kärsivällisyys, sitkeys, kova työ, ystävyys, sitoutuminen koulutukseen, usko järjestykseen ja vakauteen ovat tärkeitä.

Suhtautuminen työhön
Kiinalaiset tekevät töitä kuusi päivää viikossa, työmatkat ovat yleensä pitkiä, työpäivät ovat pitkiä, lomat lyhyitä ja ylityöt ovat ongelma

Aikakäsitys
Kiinalainen aikakäsitys on syklinen eli uskotaan uudelleensyntymiseen, asiat toistuvat, tulevaisuus on vanhan toistoa ja toimitaan luonnonilmiöiden ja sosiaalisten tapahtumien, ei ajan perusteella.

Tilakäsitys
Kiinassa eri sukupuolten välistä kosketusta harvoin tapahtuu, ellei ole pariskunta, mutta samaa sukupuolta olevien kosketus taas on vapaampaa kuin Suomessa.

Maskuliinisuus/Feminiinisyys
Kiina on vahvasti maskuliininen maa. Kiinassa korostetaan, ihmisiä laitetaan paremmuusjärjestykseen ja lapsista kasvatetaan kunnianhimoisia.

Yksilöllisyys/Yhteisöllisyys
Kiinassa on yhteisöllinen kulttuuri, eli yhteisö ja perhe on erittäin tärkeä ja muista jäsenistä huolehditaan.

Valtaetäisyys
Kiinassa valtaetäisyys on suuri ja valtahierarkiat ovat selvät töissä ja työn ulkopuolella.



Kiinalaiset Suomessa

Kiinalaisten turistien määrä Suomessa on kasvanut paljon viimevuosien aikana ja se on noussut voimakkaammin kuin mikään muu matkustajaryhmä. Tammi-helmikuun aikaan kiinalaisia matkailijoita yöpyi Suomessa n. 210 000. Luonto, joulu, joulupukki, revontulet, sauna, talviaktiviteetit, kesäaktiviteetit, keskiyön aurinko, shoppailu, nähtävyyksien katselu ja mahdollisuudet valokuvien ottamiseen kiinnostavat kiinalaisia.


Kiinalaiset matkailijoina

Matkailu on kiinalaisille pakoa stressaavasta arjesta. Kiinalaiset käyttävät aikansa tehokkaasti matkalla ollessaan. Usein he valitsevat kohteet, joista on sopiva matka seuraavaan kohteeseen. Kiinalaiset ovat tottuneet kotimaassaan siihen, että heidän toiveensa täytetään ja tapojaan tunnetaan ja he olettavat sitä myös matkoillaan. Erinomainen asiakaspalvelu on hyvin tärkeää heille. Turvallisuus ja vakaus ovat tärkeitä kriteereitä matkakohteen valinnassa, heitä huolestuttaa usein jo ennen matkaa mahdollisesti sattuvat vastoinkäymiset. Kiinalaiset edellyttävät matkakohteeltaan joustavuutta ja nopeutta, sillä heille on normaalia muttaa suunnitelmia viime minuuteillakin.

Mielestäni sopiva matkakohde Kiinalaisille Suomessa olisi Lappi, jossa he voisivat käydä jossain talviaktiviteetissa ja vierailemassa Santa park:issa.

Ohjelmapalvelu

Kiinalaisille ohjelmapalvelu kannattaa suunnitella niin, että aikataulu on väljä ja odotteluun saa varautua koska heille ajoissa oleminen ei ole niin tärkeää. Kiinalaiset arvostavat kaikkea vanhaa joten vetäjän tulisi olla hyvä, vastuullinen ja hieman vanhempi. Oppaan tulee olla myös olla valmis tekemään ylitöitä, jos sitä vaaditaan. Kiinan high contest- kulttuuri tulee ottaa huomioon ettei ohjelmapalvelussa ole mitään häpäisevää. Kiina on yhteisöllinen yhteisö, joka myös vaikuttaa ohjelman suunnitteluun.

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Keskiaikamarkkinat 2016

Olimme tänä vuonna toista kertaa töissä talkoolaisina keskiaikamarkkinoilla joka järjestettiin 19.-21.8.2016 Hämeenlinnan linnan puistossa. Olimme töissä lauantaina ja sunnuntaina, itse olin lauantaina 10-16 ja sunnuntaina 12-18. Tänä vuonna saimme pukea keskiaikaiset vaatteet päällemme.

Molempina päivinä työtehtäviini kuului pelkästään asiakaspalautteiden kysely, eli kiertelimme markkina alueella kyselemässä ihmisiltä mielipiteitä tapahtumasta.

Itse pidin enemmän viime vuoden työtehtävistä koska oli enemmän erilaisia tehtäviä kun nyt taas keräsimme kaksi päivää pelkkää palautetta joka alkoi käydä tylsäksi. Oli kuitenkin ihan mukavaa olla siellä töissä ja ihmiset olivat tosi mukavia sekä meille tarjottu ruoka oli kyllä hyvää.

Jenna, mä ja Fady


sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Cafe Laurell vko 4

Neljäs ja viimeinen kokonainen viikko Laurellissa on mennyt sujuvasti. Olen saanut paljon rohkeutta työhön ja muut työntekijätkin ovat kehuneet sitä. Ulkomyynnissä sujuu jo aika hyvin ja olen jo oppinut mitä leivokset sisältävät ja mitkä ovat gluteenittomia yms. Kakku tilauksia en ole saanut tehdä enkä usko että tulen tekemäänkään. Kassalla menee jo aikalailla ongelmitta. Eilen eli lauantaina olin töissä ja sain nähdä millaista lauantaisin on ja oli kyllä suuri ero verrattuna sunnuntaihin sillä oli tosi vilkasta. Päivät ja viikot on mennyt tosi nopeesti ja enää viimeset kolme päivää jäljellä.






Viikkotehtävä

Miten asiakkaan ja työntekijän turvallisuus on huomioitu?

Asiakkaan turvallisuutta huomioidaan varoittamalla rappusista ja kynnyksistä ja auttamalla vanhempia ihmisiä niissä. Joskus myös viemme vanhempien ihmisten tarjottimet pöytään asti jos heille se on vaikeaa. Kaadamme myös heille kahvit kuppiin sillä kahvikannu on välillä niin painava. Laurellilla on salissa on tilavaa joten siellä mahtuu menemään myös esim. rollaattorilla tai lasten vaunuilla.

Työntekijän turvallisuutta on huomioitu esim. tulipalon varalta kahvilasta löytyy tarvittavat sammutus- ja ensiapuvälineet. Laurellin työpuhelimesta löytyy linnan vartijoiden numero johon voi tarvittaessa soittaa. Takahuoneesta löytyy hätäuloskäynti. Kun lattiaa on siivottu varoitetaan muita työntekijöitä liukastumasta.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Cafe Laurell vko 3

Kolmas viikko on mennyt hyvin, on tullut jo opittua hyvin asioita eikä kokoajan tarvitse kysyä apua. Ulkomyynnissä aloitin harjoittelun tiistaina ja sekin sujuu jo ihan sujuvasti vaikkakin vähän hitaasti. Kolmannella viikolla minulle annettiin uudet työvuorot eli sain aamu-, ilta- ja viikonloppuvuoroja. Aamuvuorot olivat mieleisempiä koska pääsi aikasin kotiin vaikka tulikin herättyä jo puoli kuuden aikaan. Oli mielenkiintoista nähdä mitä eri vuoroilla tapahtuu. Eilen eli sunnuntaina olin töissä ja kahvilassa oli kyllä tosi hiljaista. Tää työharjottelu aika on mennyt hurjan nopee ja enää sitten tämä viikko ja ens viikon muutamat päivät jäljellä.






perjantai 20. toukokuuta 2016

Perehtyminen työssäoppimispaikkaan

1. Taustatietoja yrityksestä/organisaatiosta/järjestöstä

Omistaja tai ylläpitäjä
- Sari ja Heikki Kokko Laurell OY

Toimiala
- Kahvila-konditoria

Perustamisvuosi
- 1947

2. Liikeidea ja toiminta-ajatus
- Valmistaa laadukkaita leipomoalan tuotteita

3. Yrityksen/organisaation/järjestön henkilökunta: koulutus, työkokemus. Mitä taitoja työntekijän tulisi hallita ammatillisen koulutuksen jälkeen?
- Erilaisia koulutuksia on henkilökunnalla paljon, esim. kokki, kahvila työntekijä, kahvilan myyjä ja matkailuala.
- Tulisi hallita asiakaspalvelun ja myyntityön taidot.

4. Ota selvää seuraavista asioista

Miten yritys on määritellyt toiminnan laadun ja miten sitä seurataan?
- Leipomossa arvioidaan ja kahvilassa työntekijät arvoivat ulkonäön ja maun perusteella.

Miten henkilökunnalle tiedotetaan yrityksen asioista?
- Älytaulun avulla, puhelimella ja palavereissä.

Miten uusien työntekijöiden perehdyttäminen toteutetaan?
- Työn ohessa pikkuhiljaa. Ei erikseen mitään ohjelmaa sille.

Miten yrityksessä huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista?
- Yhteisellä virkistystoiminnalla

Millainen on yrityksen imago ja miten sitä tuodaan esille?
- Vanha perheyritys, laatu tasaista.

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Cafe Laurell vko 2

Toinen viikko Cafe Laurellissa on sujunut paremmin kuin ensimmäinen. Olen ollut päivittäin kassalla ja opetellut sen käyttöä. Vielä on kuitenkin paljon opittavaa sillä Laurellissa leivoksia on niin paljon ja erilaisia. Asiakkaiden kanssa on mennyt hyvin ja he ovat kaikki olleet mukavia. Tällä viikolla pääsin käymään jo kaupassakin yksin, kun piti ostaa kahvilaan tuotteita. Pari kertaa olen jo päässyt käyttämään englantia kassalla ja julkkiksiakin on ollut asiakkaina :D Perjantaina sain tietää työvuoroni, tähän asti olen siis tehnyt vain 9.00-16.00 päiviä. Oli kiva kun sain nyt erilaisia vuoroja, aamu-, ilta- ja viikonloppuvuoroja niin pääsen näkemään millaista eri aikoihin kahvilassa on. Teen siis aina 7h päivässä. Päivät ovat tällä viikolla olleet aika samanlaisia, siivousta, asiakaspalvelua ja leivosten laittoa, salaattien tekoa yms. mutta pieniä erilaisia tehtäviä on ollut niinkuin ensimmäisellä viikollakin.






maanantai 9. toukokuuta 2016

Cafe Laurell vko 1

Aloitin työssäoppimisen Cafe Laurellissa Hämeenlinnassa 3.5. Työharjoittelu olisi alkanut jo 2.5 mutta olin ensimmäisenä päivänä sairaana. Ensimmäisenä työpäivänäni ohjaajani Sanna perehdytti minua kahvilan tapoihin. Koko viikon olen tehnyt aika samanlaisia töitä eli tiskannut ja siivoillut muuten, tehnyt salaatteja ja leipiä, laittanut leivonnaisia paikoilleen, kelmuttanut kuivakakkuja ja joitain muita pieniä tehtäviä on ollut esim. kuittien lajittelua ja tuotekuvausten korjailuja. Toisena työpäivänäni yksi työkavereistani opetti minulle kassan käyttöä ja sain harjoitellakkin sitä vähän. Olen yrittänyt opetella leivosten nimiä jotta pystyisin olemaan yksin kassalla. Työssäoppimispaikkani on tosi kiva ja työkaverit ovat olleet mukavia, kyselleet paljon minulta kaikkea.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Ravitsemus -tehtävä

Tänään söin aamupalaksi ruisleivän jonka päälle laitoin margariinia ja juustoa, söin myös jugurttia jonka sekaan laitoin banaania ja kiiviä ja join appelsiinimehua. Lounaaksi söin koulussa perunaa, kanakastiketta, porkkanaraastetta ja join lasin maitoa.
Eilen söin välipalaksi hapankorpun johon laitoin päälle margariinia ja juustoa. Päivälliseksi söin eilen lasagnea ja lisäksi raejuustoa. Iltapalaksi en syönyt mitään.

- Hiilihydraattia saa viljatuotteista, kasviksista, perunasta, hedelmistä ja marjoista.

- Proteiinia saa maitotuotteista, kalasta, lihasta, kanasta, kananmunista ja pähkinöistä.

- Hyviä rasvoja saa esim. pähkinöistä, öljyistä ja avokadosta.

- A-vitamiinia saa maitotuotteista, maksalaatikosta, porkkanasta ja lehtikaalista.

- B-vitamiinia saa täysjyväleivästä, maitotuotteista, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä

- C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista, kasviksista ja perunasta.

- D-vitamiinia saa kalasta ja sienistä esim. kanttarellit.

- K-vitamiinia saa kananmunasta, maksasta, juustosta, parsakaalista, pinaatista ja muista vihreistä kasveista

- Kalsiumia saa maitotuotteista, lehtivihanneksista ja kaloista

Esimerkki monipuolisesta ja terveellisestä ruokailusta:

Aamiainen:
2 palaa täysjyväleipää jonka päälle laitetaan margariinia, siivu juustoa, kinkkua ja kurkkua. Kaurapuuroa jonka sekaan voi laittaa esim. marjoja. Juomaksi lasi maitoa tai vettä.

Lounas:
Jauhelihakastiketta, kaksi perunaa, salaattia ja lisäksi pala leipää. Juomaksi lasi maitoa.

Välipala:
Hedelmä esim. omena tai banaani ja täysjyväleipää. Juomaksi vettä.

Päivällinen:
Lohta ja perunamuusia jonka kanssa porkkanaraastetta ja juomaksi lasillinen maitoa.

Iltapala:
Jugurttia jonka sekaan voi laittaa mysliä. Juomaksi vettä.

Liikunta:

Liikunnan hyviä puolia on monia esim. parantaa kuntoa, estää sydän- verisuonitauteja, vahvistaa niveliä, pitää painon kurissa, kohottaa mielialaa ja vireyttä, vahvistaa luustoa, helpottaa unentuloa ja vähentää stressiä.

Liikuntaa tarvitaan päivässä ainakin tunti ja suositellaan 7 000 askelta päivässä. Itse onnistun siinä jos yritän mutta en jokapäivä.

Uni:

Nukuin viimeyönä n. 9 tuntia ja mielestäni se on ihan tarpeeksi.

Minun olisi kiinnittettävä enemmän huomiota liikuntaan sillä liikun aika vähän.

torstai 18. helmikuuta 2016

Blogitehtävä Angry Birds Go Snow -tapahtumasta

Kerro pukeutumisestasi. Pukeuduitko tapahtumassa sään, tapahtuman/tilanteen ja ennalta annettujen ohjeiden mukaisesti, mm. oliko sinulla rintanimikyltti, varavaatetta jne. Jos pukeutumisesi oli puutteellista, mikä siihen oli syynä ja mitä tekisit toisin?
- Pukeuduin tapahtumaan sään, tapahtuman/tilanteen ja ohjeiden mukaisesti sillä olin pukeutunut ulkoiluvaatteisiin ja sopivan lämpöisesti sekä minulla oli myös rintanimikyltti heijastinliivissä kiinni ja olin ottanut mukaan varavaatteita.

Pääsitkö esivalmistelemaan tehtäväpistettäsi, mitä esivalmisteluita teit?

- Pääsin esivalmistelemaan tehtäväpistettäni tekemällä muiden työntekijöiden kanssa hiihtoalueelle paikkoja hiihtoleikeille ja laittamaan Angry Birds pehmoja sinne.

Miten otit asiakkaita vastaan, tervehditkö heitä (vaikka he eivät tehtäväpisteellesi olisi tulleetkaan), yrititkö houkutella uusia asiakkaita, kerro miten palvelit asiakkaita yksilöllisesti (esim. lapset, aikuiset jne.), kannustitko asiakkaita, millainen oli elekielesi (hymy, katsekontakti jne.), käytitkö matkapuhelinta (jos käytit, mihin tarkoitukseen/missä tilanteessa)?
- Otin asiakkaat vastaan tervehtimällä heitä ja hymyilemällä heille. Lapsia kannustin heidän tehtävissä ja kehuin onnistumisia ja aikuisille juttelin jonkun verran. Käytin matkapuhelinta vain kellon katsomiseen ja meidän luokan Whatsapp viestien lukemiseen. 

Kysyitkö asiakkailta palautetta?
- Joskus kysyin lapsilta että oliko heillä kivaa mutta en muuten.

Tutustuitko etukäteen fb-sivuille laitettuun materiaaliin, mm. oman tehtäväpisteen vastuut/turvallisuus? Jos et tutustunut, niin miksi et?
- Tutustuin lukemalla ne tarkasti.

Olitko aktiivinen, oliko toimintasi asiakkaita arvostavaa/miten asiakkaiden arvostus näkyi toiminnassasi? Jaksoitko olla aktiivinen / asiakaspalveluhenkinen koko tapahtuman ajan?
- Mielestäni olin ihan sopivan aktiivinen ja toimintani oli asiakkaita arvostavaa. Jaksoin olla asiakaspalveluhenkinen koko tapahtuman ajan. 

Miten huolehdit turvallisuudesta?

- Huolehdin turvallisuudesta vahtimalla ettei lapset satuta toisiaan. Olin myös Kick Bikessa ja siinä autoin lapsia joilla oli vaikeuksia pyörän kanssa esim. jos he kaatuivat sillä.

Millaista oli / miten sujui yhteistyö toimipisteesi muiden työntekijöiden kanssa?
- Yhteistyö toimipisteen muiden työntekijöiden kanssa sujui hyvin, pystyimme hyvin sopimaan kuka tekee mitäkin ja he olivat tosi mukavia meille.

Noudatitko sovittuja työaikoja (esim. ruokatauon suhteen) ja sovitko työpisteesi vastuuhenkilön kanssa, jos jouduit poistumaan paikalta?

- Noudatin, tulin töihin ajoissa niin että en myöhästynyt ja menin ruokatauolle mielestäni sopivaan aikaan ja lähdin töistä vasta sitten kun sai lähteä. Ruokatauosta käytiin kysymässä vastuuhenkilöltä että milloin voimme mennä syömään ja hän sitten päästi meidät. Muuten en joutunutkaan poistua paikalta.

Toimitko hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti? Miten hyvät käyttäytymistavat näkyivät toiminnassasi?

- Toimin, keskustelin asiakkaiden kanssa kohteliaasti ja ystävällisesti.

Mitä opit?

- Opin ainakin tapahtumien järjestämisestä ja turvallisuudesta.



lauantai 6. helmikuuta 2016

Sammutusharjoitus 5.2

Meillä oli perjantaina 5.2 sammutusharjoitukset jossa harjoittelimme tulen sammuttamista vaahtosammuttimella ja sammutuspeitteellä. 




tiistai 2. helmikuuta 2016

Suomen latu -tehtävä

Suomen latu on keskusjärjestö jonka muodostaa 220 jäsenyhdistystä ja niiden yli 80 000 jäsentä. Järjestön tavoitteena on edistää kaikenikäisten ulkoilua ja liikunnallista elämäntapaa ympäri vuoden. Suomen ladun tärkeimpiin tehtäviin kuuluu ulkoilumahdollisuuksien edistäminen, jonka he tekevät valtakunnallisesti keskusjärjestönä ja paikallisesti latuyhdistyksissä.

Suomen latu tuottaa monenlaisia palveluita. Kiilopää on Saariselän tunturialueella sijaitseva Suomen ladun omistama tunturikeskus jossa voi majoittua mökissä tai hotellissa. Kiilopäässä on erilaisia aktiviteetteja esim. talviuintia, lumikenkäilyä ja patikointia.
Suomen ladun hiihtopalvelut tarjoaa suksihuoltoa, hiihtovälineitä joko omaksi tai vuokralle sekä hiihtokursseja kaikenikäisille. Suomen ladulla on yhdistyspalvelut -sivu joka toimii tieto- ja materiaalilähteenä yhdistyksille. Suomen ladun jäsenpalveluista löytyy tietoa Suomen ladun jäsenyydestä ja myös apua jäsenyyteen liittyvissä asioissa. Suomen latu lähettää jäsenilleen tiedotteita toiminnastaan ja tapahtumistaan. Jäsenet saavat rahanarvoisia etuja esim. Latu & Polku -lehden.

Suomen ladun tiedotuskanavana toimii Facebook jossa he julkaisevat ajankohtaisia asioita järjestöstään, uutisia ja tietoa tulevista tapahtumistaan. Suomen latu on muualla sosiaalisessa mediassa näkyvillä Latu&Polku -bloginsa kautta ja Twitterin.

perjantai 29. tammikuuta 2016

Taitaja 9 kilpailut

Olimme torstaina 28.1 opastamassa Taitaja 9 -kilpailussa. Jokainen sai oman joukkueensa josta tuli huolehtia eli viedä heidät paikasta toiseen ja kannustaa heitä kisoissa. Joukkue jota minä opastin pääsi suoraa alkueristä välieriin mutta ei kuitenkaan sieltä jatkanut finaaliin. Mun mielestä meille olisi pitänyt kertoa enemmän mitä pitää tehdä ja vaikka näyttää etukäteen kaikki paikat mihin heidät pitää viedä mutta silti oli tosi kiva päivä ja mulla ainakin oli hauskaa vaikka kaikki ei onnistunutkaan ihan täydellisesti :)

                                           
                              
                              

maanantai 25. tammikuuta 2016

Matkamessut 2016

Oltiin perjantaina 22.1 matkamessuilla Helsingin messukeskuksessa. Lähettiin aamulla kovassa pakkasessa bussilla kohti Helsinkiä ja päästiin perillekkin asti. Kiertelimme Janetan, Miisan ja Jennan kanssa yhdessä messuilla. Messut olivat kivat ja meillä ainakin oli ihan hauskaa. Messuilla oli paljon eri maiden pisteitä ja myös paljon suomen kaupunkien pisteitä, eniten tykkäsin Rovaniemen pisteestä. Mielestäni aikaa oli ehkä vähän liikaa koska viimeiset tunnit olivat aika tylsiä kun kaikki paikat oli jo kierretty, Toivottavasti menemme messuille myös ensivuonna :)


                                         
                                                  
                                       
                                                                                                                                                                                                                                        
                                        

perjantai 8. tammikuuta 2016

Erityisruokavaliot- tehtävä

1. A) Keliakia 

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöille joilla on perinnöllinen alttuis taudille. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio, vain ihokeliakiassa voidaan käyttää alussa lääkkeitä. Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan venhä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla, hirssillä sekä gluteenittomalla kauralla.

B) Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on suomalaisten keskuudessa varsin yleinen. Laktoosin eli maitosokerin sietöhäiriö tarkoittaa että laktoosi ei metaboloidu eli pilkkoudu ruuansulatuskanavassa. Laktoosi-intoleranssissa ihmisen laktoosia hajottavan entsyymin toiminta on heikentynyt. Laktoosia esiintyy vain maitotuotteissa joten niiden nauttiminen laktoosi-intoleransseille tuo oireita. Yleisimpiä oireita ovat vatsan turvotus, vatsakivut ja ripulointi. Tutkimuksissa on todistettu että suurin osa laktoosi-intoleransseista sietää haitatta noin lasillisen tavallista maitoa. Laktoosi-intoleranssit voivat käyttää tuotteita josta laktoosi on hävitetty joko osittain (HYLA, Into) tai kokonaan (laktoosittomat maidot ja piimät) ja entsyymivalmisteita joita voidaan lisätä juomiin laktoosin hajottamiseksi.

C) Diabetes 

Diabetes on joukko erilaisia sairauksia joille on yhteistä se että veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Diabeteksen kaksi muotoa ovat tyypin 1 (nuoruustyyppi) diabetes ja tyypin 2 (aikuistyyppi) diabetes. Diabetekessä haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Suomessa on n. 50 000 typpin 1 diabeetikkoa ja n. 250 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Diabeetikolle suositellaan samanlaista monipuolista ja terveellistä ruokavaliota kuin muillekkin. Sen tulisi sisältää runsaasti kuitupitoisia ruokia esim. kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla makeutettuja tuotteita mutta runsas sokerin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa verensokerin nousua.

2. A) Vegaani

Vegaani on henkilö joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta esim. lihaa, kalaa, kanaa, munia ja maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään osta eläinperäisiä vaatteita kuten nahkaa ja villaa. Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat yleensä suurin syy veganismin omaksumiseen. Ekologiset syyt puolestaan ovat tärkein seikka.

B) Vegetaristi

Vegetaristi on kasvissyöjä eli jättää punaisen lihan pois ruokavaliostaa. Osa kasvissyöjistä hyväksyy ruokavalioonsa maitoa, munia tai kalaa. Punaisella lihalla tarkoitetaan sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä niitä sisältäviä elintarvikkeita kuten pekoni, meetvurstit, kinkut, salamit, makkarat, nakit ja lihapullat. Vegetaristien tulee korvata lihan sisältämät tärkeät ravintoaineet proteiinipitoisilla kasviksilla ja soijatuotteilla. Proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen lisäksi vegetaristien tulee huolehtia myös eri vitamiinien, raudan ja kalsiumin saannista.