sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Ensimmäinen viikko Aulangolla

Aloitin työssäopin Cumulus Resort Aulangolla 15.12, jossa suoritan majoituspalveluiden työssäopin. Ensimmäiset kaksi päivää olin kerrossiivoojana SOL:in siivoojien kanssa. Purin huoneita, eli otin sängyistä lakanat pois ja toin uudet tilalle. Tyhjensin roskiksia, tarkistin minibaarit, imuroin käytäviä ja siivoilin varastoja.

Keskiviikkona siirryin respan puolelle ja siellä kaksi ekaa päivää seurailin miten respassa toimitaan, luin perehtymiskansiota ja järjestelin papereita. Perjantaina sitten pääsin kunnolla töihin, kun tein ensimmäisiä kertoja itse check in ja check out. Palvelin myös muuten asiakkaita respassa. Kivaa on ollut, paljon oon jo oppinut ja työkaverit on ollu mukavia!:)


keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Glögi

Olet töissä anniskeluravintolassa ja tiskillesi tulee asiakas, joka ei ole koskaan kuullut glögistä, eikä myöskään maistanut sitä. Vastaa kattavasti ja hyvin kuvaillen hänen kysymyksiinsä (kopioi tehtävänanto ja kysymykset blogiisi ja kirjoita vastauksesi niiden perään):

1.     Mitä glögi on? Glögi on maustettu, kuumana nautittava juoma. Usein se sisältää alkoholia. 

2.     Mistä sana glögi tulee? Glögin nimi juontuu ruotsinkielensanasta glögda eli hehkuttaa.

3.     Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan? Glögiä alettiin juomaan 1800-luvulla.

4.     Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita? Neilikka, kaneli ja inkivääri.

5.     Miten glögi tarjoillaan? Glögi tarjoillaan kuumana glögilasista.

6.     Onko glögissä aina alkoholia? Ei aina, kaupoissa myydään nykyään alkoholittomia glögejä, jotka valmistetaan yleensä rypälemehuun.

7.     Mistä glögiä voi ostaa? Tavallisista ruokakaupoista ja alkosta. 

8.     Miten glögiä voi itse valmistaa? Sitä valmistetaan kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen mausteita. Haudutuksen jälkeen se siivilöidään, ja siihen lisätään esim, mustaherukkamehua, kirkasta viinaa tai muuta alkoholijuomaa ja mantelia. Se voidaan myös valmistaa viiniin.

9.     Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautittavaksi? Usein sitä juodaan jouluna jouluruoan kanssa, se sopii hyvin nautittavaksi pipareiden kanssa.


10.
Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille? Vaalea glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vaalea-glogi 

Tumma glögi: 
  https://www.meillakotona.fi/reseptit/glogi-tuo-joulun-katso-ohjeet-kuuteen-glogiin

Kuvahaun tulos haulle glögi

Juomaosion Näyttö



Alkuruoka:

Tonnikala-makaronisalaatti

Ruokajuomaksi valitsin Italialaisen Pasqua Proseccon, joka on pirteä ja hedelmäinen valkoviini. Mielestäni se sopii hyvin kalan ja salaatin kanssa.




Pääruoka:

Silakkafileet, perunamuusi ja tillikastike

Ruokajuomaksi valitsin Ranskalaisen Joseph Drouhin Givry punaviinin, joka on marjaisa ja raikas punaviini. Mielestäni se sopii hyvin muusin ja silakoiden kanssa, koska se tuo ateriaan karpalon ja vadelman makua.


Jälkiruoka:

Muurinpohjaletut kermavaahdon ja vadelmahillon kera

Ruokajuoma:

Mansikkaunelma

4 cl gin
2cl sokeriliemi
2cl sitruunamehu
8cl mansikkasose

Tein mansikkaisen jälkiruokajuoman, koska mielestäni se sopi hyvin lettujen kanssa. Juomasta tuli ehkä liian täyteläinen, mutta muuten olin tyytyväinen.




perjantai 17. marraskuuta 2017

Majoituspalvelut tehtävä

1.  Liikkeiden lukumäärä, huoneiden lukumäärä, huoneiden käyttöaste ja yöpymisen vuorokausihinta euroina.

2. Itse valitsen hotellin sijainnin ja hinnan perusteella.

3. Käyn kylpylöissä, jos haluan viettää aikaa perheen kanssa ja rentoutua. Toisaalta myös en tykkää käydä, koska uiminen ei oo oma juttu ja kylpylät on yleensä aika epähygieenisiä. Nykyinen asiakaskunta koostuu suurimmaksi osaksi lapsiperheistä ja uskon että niiden tulevaisuus on hyvä, koska Suomessa järviveden lämpötila on melkein aina niin alhainen.

4. Maatilamatkailu on suosittua, koska kaupungissa asuvat haluavat päästä uusiin maisemiin ja he eivät ole välttämättä koskaan nähnyt esim. maatilaa ja sen eläimiä.

5.  1. Aulangon Rauha 2. Jalavanniemi, Iittala 3. Virala Camping 4. SFC Tilkunpelto

6. Mielestäni korkealaatuinen lomakylä on semmoinen, mistä löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja vähän extraakin. Kylässä voisi olla uimapaikkoja, saunat, puhdas ympäristö ja aktiviteetteja.

7.



Alkoholitaulukko

ALKOHOLI
RAAKA-AINE/ MAUSTEET
VALMISTUSMAA(T)
LAATULUOKITUS
ESIMERKKIDRINKKI
Käyttötavat
TUOTEMERKKEJÄ
Vodka






vilja, vanilija
venäjä, suomi, ruotsi, puola, USA
ei ole
caipirosca, sininen kirpeä
raakana tai drinkeissä
Ketel One Vodka, Absolut, Viru Valge, Koskenkorva
Gin






vilja, katajanmarja
Lontoo (missä vaan)
ei ole
martina, gin tonic
drinkeissä
Bombai. Dry Gin
Rommi






melassista ja sokeriruokomehusta
Caribia Meven saaristo
vaaleat, tummat
mojito, cuba libre
drinkeissä
Havana Club, Bacardi
Tequila






agaaven kasvi
Meksiko
Oro, Silver, Reposado, Anejo, Extra Anejo
Long Island
shotti tai drinkki
Sierra Silver
Konjakki






valk. viinirypäleen mehusta
Ranskan länsirannikko
VS, VSOP, XO
Lubumba, Alexander
Pelkiltään tai drinkeissä
Meukow Monopol
Bourbon -viski






51% maissia
95% USA:ssa
ei ole
Whiskey Sour
Juomasekoituksissa sekä vesitilkan tai jäiden kera
Jim Beam
Skotlanti-lainen viski





Mallas, ohra
Skotlanti
ei ole
Viskikola, Sandy Collins
Pelkästään, drinkeissä
Clendiffch
Absintti






Koiruoho
Sveitsi
Ordinare, demi fine, fine, suisse
The earthquake
Raakana, juomasekoituksissa
Doubs
Calvados






Omena siideri
Ranska
vieux: 3V
V.O: 4V
XO: 6V
75 coctail
pelkästään, drinkeissä
Calvados Domkronlias

tiistai 26. syyskuuta 2017

Markkinointiviestintä Verkatehtaalla

Verkkosivut:

- Saatavilla suomeksi ja englanniksi
- Etusivu selkeä ja liikkuva
- Laajasti kerrottu kokous -ja tapahtumatiloista, voi jättää myös tarjouspyynnön
- Löytyy kaikki tapahtumat, myös teatterin ja taidemuseon puolelta
- Mainostavat kaikkia alueen yrityksiä, ei pelkästään Verkatehdasta
- Hyvät infot pysäköintialueesta ja julkisesta liikenteestä

Sosiaaliset mediat:

- Facebook, Twitter, Instagram ja Linkedin
- Aktiivisin Facebookissa, vastaa kommentteihin ja tykkää
- Facebookissa paljon Verkatehtaan päivittäisistä ja "pienemmistä asioista" muissa somekanavissa enemmän mainostusta tapahtumista
- FB: sivulla 5 134 tykkäystä, twitterissä 337 seuraajaa, instagramissa 1 55 seuraajaa.
- Ravintola Iso Huvilan lounaslistat löytyy Instagramista ja Facebookista
- Facebookissa myös paljon videoita ja haastatteluja

Verkkoviestinnän kanavilla tavoitellaa tapahtumien kävijöitä, kaikenikäisiä, kulttuurista kiinnostuneita.
Yritys voisi kehittää ainakin Twitter sivuaan, koska eivät ole siellä aktiivisia. Kuvia ja videoita on paljon, joten niitä en lisäisi enempää. Vielä enemmän voisi mainostaa Vanaja-salin konsertteja ja tapahtumia.

https://www.facebook.com/verkatehdas/
https://www.instagram.com/verkatehdas/
https://www.linkedin.com/company/kulttuuri--ja-kongressikeskus-verkatehdas

Kuvahaun tulos haulle verkatehdas


sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Makupaloja Suomesta -referointi

Suomeen matkustetaan usein suomalaisen ruokakulttuurin perässä, joka on ollut huimassa nousussa 2000-luvun alusta lähtien. Tässä raportissa puhutaan suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista. 

Suomalainen ruokakulttuuri kumpuaa pohjoisen luonnon mauista, joka tuottaa ruokaelämyksiä. Osaksi ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimaista. Suomalaisten ruokavalio nojautuu laadukkaisiin raaka-aineisiin, joka on saattanut suomalaisen terveellisen syömisen maailman kärkeen. Yhä enemmän kansainväliset huippukokit kiinnostuvat suomalaisista raaka-aineista. 

Suomalaisille luonto on lähellä, on hyvät mahdollisuudet marjastukseen, sienestykseen ja kalastukseen. Meidän ei tarvitse lähteä kauas löytääksemme hyviä raaka-aineita. 

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, vaikka Suomessa kesä on todella lyhyt. Kasveilla on kiire kasvaa ja sadonkorjaajilla on kiire tehdä työnsä, pois talven alta. Kasvihuoneiden avulla voimme tuottaa vihanneksia ympäri vuoden. Tuotantoeläimet taas saavat talvisuojan lämmitetyistä navetoista.

Suomalaisessa ruoassa näkyy neljän vuodenajan maut; talven tummat maut kuten kellarin vahvistama sipulin maku ja perunan, porkkanan ja lantun kypsä maan aromi. Keväällä lautaselle ilmestyvät raparperi, sienet ja parsa. Kesällä koko Suomi hurahtaa uusiin perunoihin ja mansikoihin. Syksyllä metsät ovat pullollaan sieniä, marjoja ja lihavalikoimasta löytyy monenlaista riistaa.

Suomalaisten ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen, teemme hyviä valintoja ja suosimme lähiruokaa. Suomessa erityisruokavaliot huomioidaan hyvin, mm. laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää ruokakaupoista runsaasti itselleen sopivia vaihtoehtoja. 

Yksi ulkomailla kadehdittu asia Suomessa on se, että meille tarjotaan päiväkodista toisen asteen koulutukseen ilmainen lämmin ruoka. Meille myös opetetaan kotitaloutta, jossa ruoanlaiton ohella opitaan muitakin arjen taitoja. 

Nykyajan isoimmat trendit ruokakulttuurissa ovat luomu ja lähiruoka, Suomesta sitä löytyy paljon. Ajatus kestävästä ruokavaliosta tuo luomu- ja lähiruokaan lisää eettisiä ja ekologisia näkökulmia. 

Itä-Suomen ruokaperinteitä ovat leivät, karjalanpiirakka, limppu, rahka, sienet ja piirakat. Läntisiä ruokia taas ovat lihapullat ja kokonaiset paistit. Lännessä ruoka on makeampaa kuin Itä-Suomessa. Suomen jokaisessa maakunnassa on omat perinnereseptinsä esim. ahvenanmaalainen pannukakku. 

Monien mielestä pohjoismaiden ruokakulttuurit eivät erotu toisistaan, meillä kaikilla on neljä vuodenaikaa, paljon luontoa ja samanlaisia valmistusmenetelmiä. Eroja kuitenkin on, Suomessa ruoka on usein vähemmän maustettua ja yksinkertaisempaa. 

Uudessa suomalaisessa muotoilussa sekä ruokakulttuurissa suunnannäyttäjät ovat innovatiivisia ja kansainvälisiä. Taustalla vaikuttavat trendit ovat samat: ympäristöystävällisyys, eettisyys ja käsityön arvostuksen kasvu.

Kansainvälisen tason keittiömestarit vievät suomalaista ruokaa maailmalle ja ohjaavat maailman kulinaristit pöytiimme. Vuosituhannen vaihteessa alkoi suomalaisten kokkien ja ruoan nousukausi. Alan ammattilaiset ovat perustaneet menestyviä ravintoloita. Helsinki hellii herkuttelijoita laajimmalla tarjonnalla, mutta huippuosaamista löytyy eri puolilta Suomea.

Suomalainen juomavesi on puhdasta ja raikasta. Reilusti yli puolet käyttövedestämme on pohjavettä. Arkiruokajuomana toimii usein maito, myös aikuisilla. 


perjantai 15. syyskuuta 2017

Etelä- ja Pohjois-Savon ruokakultuuri


Etelä-Savo sijaitsee Itä-Suomessa ja sen maakuntakeskus on Mikkeli. Muita isoja kaupunkeja ovat Pieksämäki ja Savonlinna. Etelä-Savo on Suomen järvisin maakunta, siellä sijaitsee suuri järvi Saimaa.

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Maakunnan keskus on Kuopio. Vesistöisen maakunnan suurin järvi on Kallavesi

Kuvahaun tulos haulle savo

Etelä-Savolainen ruoka on yksinkertaista ja perinteiseen tapaan kypsennetty uunissa tai hauduttamalla. Ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti leipä ja kala monissa eri muodoissa. Etelä-Savosta on saatavilla runsaasti järvikalaa, erityisesti muikkuja. Alueella käytetään paljon ruista esim. ruisleipää ja rieskaa löytyy usein ruokapöydästä. Savolainen ruisleipä on paksumpi ja happamapi kuin Länsi-Suomessa valmistettu leipä.

Ohrarieskat

Kuvahaun tulos haulle savolaiset ohrarieskat

Muikut

Kuvahaun tulos haulle muikut

Mustikkakukko

Kuvahaun tulos haulle savolainen mustikkakukko


Pohjois-Savon tunnetuimpia elintarvikkeita ovat erilaiset juustot, marjamehut sekä kala-, liha- ja kasvistuotteet. Alueella käytetään paljon myös luomu ja lähiruokaa. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Lihanjalostus on ollut jo vuosikymmenet Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino.

Kalakukko

Kuvahaun tulos haulle savolainen kalakukko

Mykyrokka

Kuvahaun tulos haulle mykyrokka

Muurinpohjaletut

Kuvahaun tulos haulle savolaiset muurinpohjaletut

Lähiruoka ja luomutiloja:

Aten Marja-Aitta

Aten-Marja Aitta valmistaa kylmäpuristamalla mehuja metsä- ja puutarhamarjoista ja tällä menetelmällä säilyttää marjojen vitamiinit ja aromit. Mehujen laadun takana on korkealaatuiset marjat, jotka tarkastetaan aina ennen tuotteen valmistamista. Mehujen lisäksi yritys tarjoaa marjapakasteita suurtalouksille.

Kuvahaun tulos haulle aten marja-aitta

Hyvätuuli Highland

Hyvätuuli Highland kasvattaa ylämaankarjaa, jonka laadusta vastaa suomalainen luonto. Yrityksen eläimet nauttivat yksinkertaisista asioista: puhtaasta ruohosta, sinisestä taivaasta ja aamukasteesta laitumella.
Kuvahaun tulos haulle hyvätuuli highland


Luomutila Muhonen valmistaa luomuleipää ja lihaa. Yritys kasvattaa rukiin, jauhaa jauhot ja leipoo leivät itse. Tuotteet eivät sisällä mitään lisäaineita. Naudat elävät luonnonmukaisesti laumassa, eivät ahtaissa karsinoissa. 

Kuvahaun tulos haulle luomutila muhonen


Lähteet:

https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/etela-savo
https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/pohjois-savo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perinneruoka




torstai 31. elokuuta 2017

Marjatehtävä: Karpalo

Tietoa marjasta:

Karpalo on puolukoihin kuuluva varpu, joka kasvaa sekä Euraasian että Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suomessa se on yleinen alkuperäiskasvi, lukuunottamatta Pohjois-Lappia. Karpalo kasvaa runsaimmillaan ja parhaimmillaan kosteilla alueilla kuten nevoilla ja rämeillä. Karpaloita on käytetty moneen vaivaan ja sen tiedetään ehkäisevän virtsatientulehdusta. Lisäksi siinä on paljon erilaisia tärkeitä vitamiineja. Karpalon satokausi on on syys-marraskuussa, eli huomattavasti myöhempään kuin muilla marjoilla. Karpalo sopii hyvin hilloihin, soseisiin, keittoihin, survoksiin tai syötäväksi sellaisenaan. Sitä voi käyttää leivissä, leivonnaisissa, uuniruoissa tai lisukkeissa.

https://www.satokausikalenteri.fi/news/18/parasta-juuri-nyt-karpalo



Alkujuoma: Inkivääri-karpalojuoma

6-10 annosta
(kasvis, laktoositon, gluteeniton)

- 1l Karpalomehujuomaa
- 1-2tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2tl sitruunaruohoa
- 3rkl sokeria

https://www.valio.fi/reseptit/inkivaari-karpalojuoma/



Pääruoka: Karpalo-possurulla ja perunamuusi

6 annosta
(vähälaktoosinen)

- 900g porsaan ulkofileetä

Täyte:

- 1 pkt amerikanpekonia
- 1 pkt kolme pippuria -tuorejuustoa
- 1dl kuivattuja karpaloita

Karpalo-kermakastike:

- 3dl vettä
- 1 liha-juuresliemikuutio
- 2rkl kuivattuja karpaloita
- 2dl ruokakermaa
- 2rkl luumu -tai omenamarmeladia
- 1,5rkl tummaa suurustejauhetta
- n. 1rkl Dijon sinappia
- 1rkl calvadosta tai konjakkia

Perunamuusi:

- 900g jauhoisia perunoita
- 6dl vettä
- 2tl suolaa
- 30g voita
- 3dl maitoa

https://www.valio.fi/reseptit/karpalo-possurulla/




Jälkiruoka: Karpalojuustokakku

14-15 annosta

- 150g piparkakkuja
- 1dl kuivattuja karpaloita
- 50g voita

- 4 liivatetta
- 200g pakastekarpaloita
- 100g pakastemustikoita
- 0,5dl likööriä
- 1prk kuohukermaa
- 2 rasiaa vanilija tuorejuustoa
- 1,5dl sokeria
- 1prk maitorahkaa
- 1tl kardemummaa
(pensasmustikoita ja karpaloita)

https://www.valio.fi/reseptit/karpalojuustokakku/


maanantai 28. elokuuta 2017

Keliakia ja vehnä-allergia

Keliakia ja vilja allergia aiheuttavat samankaltaisia oireita, mutta ovat eri sairauksia. Keliakiassa viljan tietty proteiini, gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion ja tulehdusreaktion suolessa. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenipitoisia viljoja, eikä niistä valmistettuja ruokia. Vilja-allerginen voi olla allerginen yksittäiselle tai usealle viljalle, myös gluteenittomille viljoille kuten tattarille ja hirssille.



Keliakiaa voi sairastaa kaikenikäiset ja se on elinikäinen sairaus. Oireina on mahakivut, ripuli ja väsymys. Sairaus todetaan verikokeella ja suolen tähystämisellä. Vilja-allergia on yleensä pienten lasten tauti ja se on ohimenevä. Oireina on ihottuma, ilmavaivat ja mahakivut. Allergiaa hoidetaan välttämällä allergisoivia viljoja. Se todetaan allergiatesteillä.




sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Verkatehdas vko 7

Viimeinen viikko työssäoppia verkatehtaalla oli. Viikko meni kivasti ja nopeesti, muutama kokous oli alkuviikosta ja viikonlopun olin mukana tomaatteja, tomaatteja - stand up festivaaleilla. Festareilla mun homma oli jakaa kävijäkyselyitä ja vuoden vihannes- kuponkeja.

Verkatehtaalla oli mahtavaa olla työssäopissa, paikkaa ei voisi kehua tarpeeksi. Huiput työkaverit ja asiakkaat, parempaa en vois kuvitella. Sain kokea paljon uutta ja erilaista sekä nähdä ja oppia millaista alalla on. Kaikki työkaverit ovat olleet täällä alusta asti tosi mukavia mulle ja kyselleet kovasti kaikkea, olen huomannut että heitä oikeesti kiinnostaa. Tää harjottelu on jopa saanut mut miettimään uudestaan tulevaisuuden suunnitelmiani, koska olen pitkään ollut jo varma että haluan työskennellä hotellissa, mutta nyt olen ajatellut, että voisin lähteä jatko-opiskelemaan esim. kulttuurituotantoa, että pääsisin Verkatehtaan kaltaiseen paikkaan töihin. Harmittaa että se on nyt ohi, olis ollut kiva jatkaa täällä mutta hyvillä mielin nyt kuitenkin kesälomille :)

   

lauantai 20. toukokuuta 2017

Verkatehdas vko 6

Tokavika viikko verkatehtaalla ohi. Tällä viikolla olin mukana järjestämässä Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskuksen sekä Sibeliusopiston kevätnäytöksiä. Päivät olivat täynnä monia tanssijoita ja erilaisia näytöksiä. Toisena päivänä olin ekaa kertaa narikassa töissä, se oli kivaa vaikkakin vähän tylsää tähän aikaan vuodesta kun moni ei jätä narikkaan tavaroitaan. Mutta tulipa kuitenkin nähtyä ja opittua sekin :)

Torstaina verkatehtaalla oli iso Rantalaisen seminaari, joten koko talo oli varattu sille koska se oli yksityistilaisuus. Paikalla oli n. 500 vierailijaa ja hommaa riitti. Päivän aikana valmistelin mm. biorexin ensimmäistä kokousta varten, sitten hoidin karkkibaaria ja laitoin vesipulloja paikoilleen. 

Työssäopin loppu häämöttää, enää viimeinen viikko jäljellä. Haikeet on fiilikset tällä hetkellä, koska tuolla on ollut niin kivaa.



 

sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Verkatehdas vko 5

Viides viikko on mennyt hyvin ja yllättävän nopeesti, mulla oli tosi pitkiä päiviä, joten luulin että menis hitaasti. Hommaa oli kuitenkin jokapäivä tosi paljon ja talo oli aina täynnä porukkaa. Tiistaina aloitin viikon VR:n isolla seminaarilla ja samaan aikaan verkatehtaalla oli 800 kolmosluokkalaista kuorolaista. Keskiviikkona oli aika hiljaista, vain yksi kokous. Torstai-lauantai meni Sulasol- laulujuhlien parissa, joka oli todella iso tapahtuma. Tuon tapahtuman aikana opin tosi paljon uutta ja näin miten paljon noin ison tapahtuman järjestäminen vaatii. Sain opetella radiopuhelimien käyttöä ja narikassa olemista. Ekaa kertaa tuli vähän sellanen paniikki ja jännitys, kun oli niin paljon eri kuoroja ja asioita mitä piti huomioida. Viikko oli kuitenkin kiva ja oppimisen kannalta tosi hyvä!

Enää pari viikkoa harjottelua jäljellä ja vähän kyllä harmittaa, kun täällä on ollut niin kivaa että olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa.

Tällä viikolla unohtui ottaa kuvia kun oli niin kiireistä.





lauantai 6. toukokuuta 2017

Verkatehdas vko 4

Tällä viikolla olin töissä kokouksissa tiistaista torstaihin. Hieman on ollut tylsiä ja hiljaisia päiviä, kun välillä on vain yksi kokous päivässä. Torstaina onneksi oli enemmän kokouksia, niin oli enemmän hommaa. Kokousten järjestäminen sujuu jo minulta aika luontevasti. Perjantaina olin mukana Verkatehtaan omassa tapahtumassa, joka oli nykysirkusteos IIRIS. Esitystä varten hankin esiintyjille tarjoilut kaupasta, taittelin käsiohjelmat valmiiksi ja autoin muissa pienissä hommissa. Pääsin myös itse katsomaan esitystä yleisön joukosta, ja näin myös ensimmäistä mitä tapahtuman loputtua tapahtuu, sillä olin ilta yhdeksään asti töissä.

Tuleva viikko vähän jännittää, sillä olen töissä pitkää päivää, on paljon hommaa ja suoritan samalla näyttöviikkoa. 

 
 

torstai 4. toukokuuta 2017

Perehtyminen työssäoppimispaikkaan

Etsi vastaukset kysymyksiin työssäoppimisjakson aikana. Haastattele ohjaajaasi tai muita
työntekijöitä.

1. Taustatietoja yrityksestä / organisaatiosta / järjestöstä


 Omistaja tai ylläpitäjä

- Hämeenlinnan Kaupunki

 Toimiala

- Yhtiön toimialana on kulttuuri- ja kongressikiinteistöjen ja -tilojen omistus, hallinta, vuokraus, rakennuttaminen, kunnossapito ja hoito sekä tietoliikene -, viestintä -, ohjelma -, ravintola- ja yleisöpalvelut sekä edellä mainittujen toimialojen tutkimus-, kehittämis-, koulutus-, ja konsultointitoiminta. Yhtiö voi toimintaansa varten omistaa ja hallita kiinteistöjä ja hankkia sekä luovuttaa arvopapereita.

 Perustamisvuosi

- 2006

2. Liikeidea ja toiminta-ajatus

- Liikeideana on se, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus tulla palveltavaksi.


3. Yrityksen / organisaation / järjestön henkilökunta: koulutus, työkokemus. Mitä taitoja
työntekijän tulisi hallita ammatillisen koulutuksen jälkeen?

- Verkatehtaalla on niin monta eri toimintaa, jotka vaativat erilaisia koulutuksia ja työkokemusta. Koulutusta tulee kuitenkin päivittää ja ylläpitää, koska esim. tekniikan alalla tekniikka muuttuu ja uusiutuu kokoajan. Kuitenkin tärkein taito koko talossa on se, että pitää tulla ihmisten kanssa toimeen ja olla asiakaspalveluhaluinen ja pysyä tarpeeksi jämäkkänä. Työntekijän pitää pystyä toteuttamaan tapahtuma/tilaisuus eri kohderyhmille.


4. Ota selvää seuraavista asioista


 Miten yritys / organisaatio / järjestö on määritellyt toiminnan laadun ja miten sitä
seurataan?

- Laatua seurataan asiakaskyselyllä, joka lähetetään aina asiakkaalle tilaisuuden jälkeen, siinä kysellään erilaisia asioita asteikolla 1-4. Tilastoja seurataan ja asetetaan vähimmäistavoitteet. 2 kertaa vuodessa on kaikkien kongressikeskusten yhteinen asiakastyytyväisyys kokous.

 Miten henkilökunnalle tiedotetaan yrityksen asioista?

- Joka viikko on johtoryhmän kokous, jossa jokaisen alan päälikkö on mukana ja jonka jälkeen hän ilmoittaa tärkeät asiat alansa muille työntekijöille. Henkilöstöinfo pidetään 3 kertaa kevällä ja syksyllä, jossa on sitten mukana kaikki työntekijät. Pikaiset asiat ilmoitetaan sähköpostilla.

 Miten uusien työntekijöiden perehdyttäminen toteutetaan?

- Ekana päivänä käydään pitkä keskustelu, jossa käydään läpi talon tavat. Pelastussuunnitelma käydään erikseen koulutuksen tapaisesti. Verkatehtaalla on se periaate, että kukaan ei lähde toteuttamaan tapahtumaa yksin ainakaan ensimmäisten kuukausien aikana. 

 Miten yrityksessä huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista?

- Käytetään TyöSykettä, joka on työkykyä ylläpitävä ohjelma. Jokaiselle työntekijälle käydään läpi millainen työtapa on hänelle paras, eli esim. haluaako työntekijä mukautuvan pöydän jonka saa sitten seisovaan muotoon ja istuvaan muotoon tai minkälaisen työtuolin hän haluaa. 

 Millainen on yrityksen imago (yrityskuva) ja miten sitä tuodaan esille?

-

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Verkatehdas vko 3

 Kolmas viikko verkatehtaalla on mennyt tosi nopeasti ja hyvin. Keskiviikkona kun tulin töihin, kuulin että kokoussuunnittelija Desire, jonka kanssa olen työskennellyt on loppu viikon sairaslomalla. Se vähän jännitti, sillä oli todella paljon kokouksia tulossa ja ajattelin että joudun hoitamaan ne yksin. Minulla oli onneksi apuna yksi vahtimestareista, jonka apua en kuitenkaan paljoa tarvinnut. Torstai aamunakin olin ensimmäinen töissä ja laittelin siellä tiloja valmiiksi klo 7 aamulla ja kun vahtimestari tuli paikalle, hän yllättyi kun ei ollut hänelle mitään hommaa jäljellä. Loppujen lopuksi viikko oli todella opettavainen ja hauska. Oli kiva testata miten oikeasti pärjää yksin, ilman ammattilaisen apua. Sainkin paljon kehuja muilta työntekijöiltä omatoimisuudestani. Tuli sellainen ylpeä olo itsestään, kun osasi ongelmitta laittaa kokoustilat valmiiksi (jopa tekniikkalaitteet :D), opastaa ja palvella asiakkaita sekä sitten päivän päätteeksi tyhjentää kokoustilat :)


Sain käyttööni jopa oman pienen toimiston ja tietokoneen



sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Verkatehdas vko 2

Kolmas viikko työssäoppia, mutta toinen työviikko koska viime viikon olin vapaalla. Työt ovat sujuneet hyvin, olen saanut jo enemmän vastuuta ja paikat ovat tulleet tutuiksi. Jotkut päivät ovat aika tylsiä, koska ei ole tapahtumia tai kokouksia, niin minulle ei ole mitään hommaa, toiset päivät taas ovat todella kiireisiä jos on monta kokousta tai tapahtumaa. Tällä viikolla olin kolmena päivänä kokouksissa ja yhtenä päivänä konsertissa. Konserteissa minun hommiin kuuluu yleensä bäkkärin hoitaminen eli hankin tarjoilut ja laitan ne esille ja huolehdin jos esiintyjät tarvitsevat jotain.









lauantai 8. huhtikuuta 2017

Verkatehdas vko 1

Ensimmäinen viikko työssäoppimassa on sujunut todella hyvin. Pidän työpaikasta ja työkaverit ovat tosi mukavia ja rentoja.

Maanantaina minulla oli vain muutaman tunnin päivä, minulle esiteltiin paikkoja, työntekijöitä ja kerrottiin työvuorot.
Seuraavat kolmepäivää olin kokoussuunnittelijan kanssa, pääsin mukaan kokousten valmisteluun, eli tarkastettiin laitteet, laitettiin vedet ja opasteet paikoilleen jne. Työpäivät alkoivat aikaisin 7-8 aikaan aamulla.
Perjantain ja lauantain olin tuotantosuunnittelijan kanssa, pääsin mukaan kahden konsertin järjestelyihin, jotka molemmat olivat musikaaleja Vanaja salissa. Valmistelin bäkkärin valmiiksi esiintyjille, kävin kaupassa ostamassa tarjoilut ja laitoin kahvit keittymään. Otin myös verkatehtaan someihin kuvia tapahtumista. Nämä kaksi päivää olin illassa eli töitä oli 12-19.

Työ verkatehtaalla on minusta todella mielenkiintoista ja joka päivä on erilainen. Töihin on kiva lähteä ja odotan innolla seuraavia juttuja. Ensimmäisellä viikolla tein paljon tunteja, sillä seuraava viikko minulla on vapaa, koska tapahtumia ei hirveästi ole pääsiäisen takia.




             


 



tiistai 31. tammikuuta 2017

Yksilötyö: Koskikellunta

Koskikellunnalle on oma lajiliitto Team Koskikellujat, joka sijaitsee Kuokkalankoskella, Lempäälässä. https://www.koskikellujat.fi/

Koskikelluntaa voi harrastaa ympäri vuoden, talvella sitä kutsutaan jääkellunnaksi. 

Kelluntalasku suoritetaan pelastuspuvussa. Puku on täysin vesitiivis ja sen alle puetaan talvisin lämpöpuku, kesällä kevyt alusasu. Pelastuspukuun kuuluu myös saappaat. Puvun sisälle jää ilmaa puettaessa, ja sen takia puku kelluttaa ihmistä. Pelastuspuvun päälle puetaan vielä koskenlaskuliivit, jotka on topattu selkäpuolelta. Lisäksi varustukseen kuuluu kypärä, neopreenimyssy sekä neopreenihansikkaat. Koruja ei saa olla. 

Alaikäisen osallistujan on oltava vähintään 12-vuotias ja 130cm pitkä, lisäksi tarvitaan huoltajan kirjallinen lupa. Mukaan ei saa tulla alkoholin vaikutuksen alaisena. Turvavene seuraa mukana koko laskun ajan.


Koskikelluntaa Rukalla 
http://www.rukapalvelu.fi/

Rukapalveluilta löytyy jokaiseen vuodenaikaan seikkailuja ja retkiä puhtaassa luonnossa. He räätälöivät kokouspalveluita, seikkailuohjelmia, hemmottelua, majoitusta ja ruokailuja. Rukapalvelut ovat tarjonneet unohtumattomia hetkiä Kuusamossa jo vuodesta 1987. 




Lähteet: 
https://www.koskikellujat.fi/elamyspalvelut/koskikellunta/
http://www.rukapalvelu.fi/ota-yhteytta/rukapalvelun-esittely

tiistai 24. tammikuuta 2017

Matkamessut 2017

Olimme matkamessuilla perjantaina 20.1.2017. Mukana olivat meidän kakkosten lisäksi myös ykköset, kolmoset ja aikuiset sekä opettajat. Lähdimme matkaan Tavastialta kohti messukeskusta klo 8.15. Pysähdyimme matkalla Nurmijärven Myllykukossa, jossa pystyi käymään esim. vessassa ja ostamassa välipalaa. Helsingin messukeskukselle saavuimme n. klo 10.00. Messukeskuksessa oli aikaa kierrellä 4 tuntia ja siinä välissä täytyi käydä syömässä. Klo 14.15 oli lähtö takaisin kohti Hämeenlinnaa.

Minä ja Jenna oltiin matkamessujen järjestämisessä projektipääliköt, eli kerättiin ilmoittautujat ja hankittiin liput messuille. Jenna teki suurimman työn osallistujien tietojen keräämisessä, mutta olin myös vähän siinä apuna ainakin typeformin tekemisessä. Mun tehtävänä oli siis matkamessujen lippujen hankkiminen. Tilasin ne matkamessujen sivuilta, jossa tarvittiin mm. lippujen määrä ja yhteystiedot. 

Omasta mielestäni onnistuttiin Jennan kanssa näissä hommissa tosi hyvin, ei ainakaan tullut keltään valittamista. Mulle oli myös ensimmäinen kerta kun tilasin lippuja ja myös typeformin tekeminen oli mulle ihan uus juttu, joten sen käyttöä ainakin opin. Mukavinta matkamessuissa oli se itse messuilla kiertely ja uusien juttujen näkeminen ja kokeminen. Hankalinta oli toteutuksessa se, että kaikki eivät muistaneet ilmottautua ja oli hankalaa saada kaikki tekemään se, sillä jotkut eivät ottaneet sitä ihan vakavasti, eivätkä tienneet että siihen pitää oikeasti ilmoittautua. 

Kokonaisuutena reissu oli onnistunut ja ainakin mun mielestä kaikki tekivät omat hommansa hyvin. Työnjaon olisi voinut ehkä kertoa vähän selkeämmin, sillä huomasin joillain siinä pientä epäselvyyttä. 

Vinkkinä ensi vuoden matkanjärjestäjille ainakin se, että jokaiselle luokalle kannattaa käydä selkeästi sanomassa, että ilmottautuu matkamessuille jos on lähdössä, ja myös opettajille. Kannattaa myös muistaa ottaa kynät mukaan bussiin, sillä meillä niitä ei ollut ja lippuihin piti kirjoittaa nimet. 

Matkamessuilla oli kivaa, itse en kyllä pitänyt ihan niin paljoa kuin viime vuoden messuista, sillä silloin oltiin ensimmäistä kertaa siellä niin kaikki oli uutta mutta nyt oli aika paljon samaa kuin viime vuonnakin. Mielestäni viime vuonna oli myös kivempaa se, että päästiin pari tuntia aiemmin sinne kuin muu yleisö, niin oli mukava kierrellä kun ei ollut vielä paljoa ihmisiä, mutta nyt tänä vuonna kun saavuimme messuille niin siellä oli jo tosi paljon ihmisiä ja ravintoloissakin oli pitkät jonot ja oli vaikea löytää istumapaikkaa. Huomasin myös että tänä vuonna oli todella paljon kaikkia "kuvaus koppeja" missä pystyi ottaa kavereiden kanssa kuvat, lisätä someen ja samalla osallistua kilpailuun, siitä myös huomasi kuinka suuri vaikutus sosiaalisella medialla on matkailuun. Messuille olisi ehkä riittänyt vähän vähempikin aika. Mutta muuten oli ihan hauskaa ja toivottavasti pääsemme myös ensivuonna messuille!

Minä ja Janetta

Messulippu

Auringonnousua bussista

Pysähdys matkalla


Janetta, Fady, minä ja Miisa

Ruokaa <3